Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een verzamelnaam voor hulpvormen waarin cliënten leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hun omgeving. Op deze pagina lees je meer over wat cognitieve gedragstherapie inhoudt en welke opleiding je kunt volgen als je cognitief gedragstherapeut wil worden.
Hoe helpt cognitieve gedragstherapie?
In ons dagelijks leven hebben we allemaal gedachten en gevoelens, maar we zijn ons er vaak niet meteen van bewust. Maar deze gedachten en gevoelens vormen de basis waarop ons gedrag is gebaseerd, vooral als het gaat om negatieve emoties.
Wanneer we vastlopen in deze emoties en negatieve gevoelens, kan cognitieve gedragstherapie ons helpen door te onderzoeken of de gedachten die deze gevoelens veroorzaken wel helpend zijn en of ons gedrag overeenkomt met onze wensen.
Vaak beseffen we dat dit niet het geval is, omdat we onplezierige gedachten en gevoelens willen vermijden en ze niet onderzoeken of bespreken. Bovendien maken we vaak denkfouten die ons denken beïnvloeden. Cognitieve gedragstherapie leert ons deze denkfouten te herkennen en uit te dagen met behulp van verschillende methoden. Dit betekent dat we onze gedachten kritisch bekijken, hun waarheidsgehalte beoordelen en kijken of ze wel kloppen en nagaan of ze helpend zijn.
G-schema in cognitieve gedragstherapie
Alle aspecten - gedachten, gevoelens en gedrag - worden samengebracht in een G-schema, een essentieel instrument in de cognitieve gedragstherapie. Het doel van deze therapie is om mensen in staat te stellen dit G-schema toe te passen en de uitdaagmethoden zelfstandig te gebruiken, zodat ze beter kunnen omgaan met negatieve gedachten en minder psychisch lijden ervaren.
Evidence-based behandeling
Cognitieve gedragstherapie is een evidence-based behandeling, wat betekent dat er veel wetenschappelijk bewijs is dat deze therapie daadwerkelijk effectief is bij de behandeling van verschillende psychische stoornissen.
Kwaliteit en registratie
Als professional kun je je kwalificeren als cognitief gedragstherapeut door middel van gespecialiseerde opleidingen. De Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie (VGCt) waarborgt de kwaliteit van deze opleidingen door ervoor te zorgen dat ze de meest actuele wetenschappelijke onderbouwing bevatten.
Het is belangrijk dat cognitief gedragstherapeuten hun kennis actueel houden door nascholing en cursussen, zodat ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de therapie voor verschillende stoornissen.
Meer informatie
Lees ook
-
Wat werkt bij oplossingsgerichte therapie?
Wat werkt bij oplossingsgerichte therapie?Voor wieProfessionalsOplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt.
-
Wat werkt bij vaktherapie?
Wat werkt bij vaktherapie?Voor wieProfessionalsTherapievormen met een ervaringsgerichte aanpak in de vorm van spel, muziek, dans, beweging, drama en beeldend materiaal.
-
Interventies bij veelvoorkomende vragen en problemen
Interventies bij veelvoorkomende vragen en problemenVoor wieBeleidsmakersDit overzicht biedt houvast bij het kiezen van interventies voor veelvoorkomende vragen en problemen bij opgroeien en opvoeden.
-
Impact maken met jeugdbeleid
Impact maken met jeugdbeleidHoe wordt mijn aanpak van het jeugdveld impactvol? Op deze pagina's beantwoorden wij vragen over impact maken met jeugdbeleid.
Praat, lees en luister mee op het Platform Vakmanschap!
Het Platform is een plek om van én met elkaar te leren, elkaar te ontmoeten en ervaring en kennis uit te wisselen. Woon bijeenkomsten van actuele thema's bij, stel of beantwoord vragen, lees mee over interessante inzichten en deel je voorbeelden.
Deelname is gratis, je moet je eerst even registreren.