EU wil garanties voor kansen kinderen
Zorgen dat alle kinderen in Europa vrije toegang hebben tot onderwijs, voeding, gezondheidszorg en huisvesting. Dat is het doel van de European Child Guarantee, waarmee de Europese Unie (EU) armoede en sociale uitsluiting onder kinderen wil aanpakken. Ook Nederland moet hiervoor het komende jaar aan de slag.
De Raad van de Europese Unie heeft op 14 juni een resolutie aangenomen waarmee na jarenlange voorbereiding de European Child Guarantee van kracht wordt. Kinderrechtenorganisaties schatten dat een op de vier kinderen in de EU het risico loopt op armoede en sociale uitsluiting. De coronacrisis heeft de urgentie van armoedebestrijding onder kinderen alleen maar vergroot. De EU koppelt met de European Child Guarantee armoedebestrijding rechtstreeks aan de naleving van de Rechten van het Kind.
Toegang tot basisvoorzieningen
'Het interessante van dit Europese beleid is de keuze voor een geïntegreerde aanpak van armoede, met het creëren van gelijke kansen voor kinderen op toegang tot basisvoorzieningen zoals onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg en vrijetijdsbesteding', stelt Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut. 'In de resolutie staat letterlijk dat kinderen het recht hebben op minstens één voedzame warme maaltijd per dag. Verder krijgen de scholen een prominente rol toebedeeld op het gebied van gezondheid, sport en vrijetijdsbesteding.'
Plannen voor uitvoering
Nu de European Child Guarantee is aangenomen, krijgen de lidstaten van de EU tot maart 2022 de tijd om plannen te maken voor de uitvoering. In Nederland is het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor verantwoordelijk, samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.
Bron: Europese Unie; EURACTIV