Kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van emotionele mishandeling door hun ouders hebben vaak ernstige posttraumatische stressklachten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden onder 287 jongeren die zich voor een traumabehandeling hadden aangemeld bij een ggz-instelling.
Bij emotionele mishandeling worden kinderen mishandeld door hun ouders of verzorgers met verbaal in plaats van fysiek geweld. Zo worden ze bijvoorbeeld uitgescholden of gekleineerd.
Kinderen en jongeren die het slachtoffer zijn van emotionele mishandeling bleken doorgaans de ernstigste posttraumatische stressklachten te hebben. Zij hadden meer klachten dan slachtoffers van bijvoorbeeld fysieke mishandeling of verwaarlozing.
De onderzoekers hopen dat er met hun onderzoek meer aandacht komt voor de volgens hen onderbelichte groep emotioneel mishandelde kinderen. Ook vinden ze het belangrijk dat ouders hulp krijgen om beter om te gaan met hun eigen onmacht en onvermogen, om emotionele kindermishandeling te voorkomen. In veel gevallen hebben deze ouders zelf ook problemen. Zij hebben vaak geen idee hoe groot de impact van kwetsende opmerkingen kan zijn, aldus de onderzoekers.
Bron: Universiteit Leiden