'Zet in op behoud personeel kinderopvang'

Huidige professionals behouden en stimuleren om meer uren te gaan werken en nieuw personeel aantrekken. Dat is de aanpak waarmee minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het personeelstekort in de kinderopvang wil verminderen.

De kinderopvang kampt nu al met een personeelstekort van bijna vijfduizend pedagogische professionals. Doordat het kabinet volgend jaar de kinderopvang beter betaalbaar maakt voor veel ouders, zal het tekort verder oplopen - mogelijk zelfs tot dertigduizend professionals in 2031.

Pedagogische kwaliteit behouden

Van Gennip wil het personeelstekort samen met de kinderopvangsector aanpakken. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is het belangrijk om het bestaande personeel vast te houden en meer uren te laten werken. Dat is vooral een taak voor werkgevers. Zelf kijkt Van Gennip wat zij kan doen om de werkdruk te verlagen zonder de pedagogische kwaliteit van de opvang te schaden. Zo werkt ze aan een voorstel om de opvang van baby's flexibeler te maken en registraties van de beroepskracht-kindratio te vereenvoudigen. De buitenschoolse opvang wil ze meer vrijheid geven om bijvoorbeeld groepen samen te voegen in stille periodes en activiteitenbegeleiders zonder pedagogische opleiding in te zetten voor het sport- en cultuuraanbod.

Beroepskrachten in opleiding

Om de instroom van nieuwe medewerkers te vergroten, mag de kinderopvang tot 1 juli 2024 meer beroepskrachten in opleiding inzetten. Normaal mag de formatie voor een derde bestaan uit beroepskrachten in opleiding. Tijdelijk mocht dat al oplopen tot de helft en die uitzondering heeft Van Gennip nu met twee jaar verlengd. Verder wil ze de inzet stimuleren van groepshulpen, die huishoudelijke en administratieve taken kunnen overnemen van pedagogisch medewerkers.

Belang van de kinderopvang

Josette Hoex van het Nederlands Jeugdinstituut waardeert het dat de minister in haar brief het belang van de kinderopvang voor de samenleving benadrukt. 'De opvang stimuleert kinderen in hun brede ontwikkeling. En de samenleving is afhankelijk van de kinderopvang, omdat ouders alleen met opvang hun werk en de zorg voor hun kinderen kunnen combineren. Als het personeelstekort blijft oplopen, hebben we dus een gigantisch probleem.'

Waakzaam zijn

'We moeten waakzaam zijn dat het personeelstekort én de maatregelen niet ten koste gaan van de pedagogische kwaliteit van de opvang', waarschuwt Hoex. 'De GGD houdt het toezicht daarop. Nu al speelt het personeelstekort een rol bij 20 procent van de tekortkomingen die GGD'en constateren. Dat is dus vóór het nog grotere tekort dat vanaf volgend jaar zal ontstaan.' Daarom is Hoex blij dat de minister uitdrukkelijk schrijft dat ze niet van plan is de beroepskracht-kindratio te verlagen. 'Voor werkgevers zou dat de makkelijkste maatregel zijn, omdat ze dan minder pedagogische professionals op een groep nodig hebben. Gelukkig ziet de minister dat dat ten koste zou gaan van de pedagogische kwaliteit. Professionals moeten dan hun aandacht verdelen over meer kinderen. Het is mooi dat de minister de kwaliteit vooropstelt.'

Bron: Ministerie van SZW

Kamerbrief Aanpak personeelstekort in de kinderopvangReactie van de Branche Maatschappelijk Kinderopvang op de brief

Lees ook