Zelftest geeft uitzicht op fysiek hoger onderwijs

Het onderwijs kan vanaf half april op grote schaal zelftests inzetten, als fabrikanten tenminste genoeg tests kunnen leveren. Het kabinet wil met de zelftests het hoger onderwijs de ruimte bieden om studenten weer één dag per week fysiek les te geven. Dat kan op zijn vroegst vanaf 26 april.

Middelbare scholen kunnen leerlingen en docenten testen als zij met een besmet persoon in één ruimte zijn geweest. Bij een positieve uitslag gaan zij thuis in quarantaine en moeten zij een afspraak maken bij de GGD voor een aanvullende test. Voor leerlingen en docenten die op minder dan anderhalve meter van een besmet persoon zijn geweest, verandert het beleid niet: zij moeten meteen naar huis en zich laten testen bij de GGD.

Docenten kunnen de zelftest daarnaast preventief gebruiken. Ze kunnen twee keer per week thuis een test afnemen, ook als ze geen klachten hebben. Dat geldt ook voor personeel van een kinderopvang die een gebouw deelt met een school.

In het hoger onderwijs wil het kabinet met de zelftests meer fysiek onderwijs mogelijk maken. Het streven is dat alle studenten zich vanaf eind april minstens één keer per week testen om weer één dag in de week naar de instelling te kunnen gaan.

Onderwijsinstellingen krijgen vanaf ongeveer half april de zelftests aangeboden, op voorwaarde dat er voldoende tests beschikbaar zijn. Het gaat om circa 6.000 basisscholen, 1.500 middelbare scholen, 500 scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs en 113 mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten.

Bron: Ministerie van OCW; ministerie van VWS