Werkloosheid onder jongeren flink gedaald

De werkloosheid onder jongeren van 15 tot 25 jaar is de afgelopen drie maanden flink gedaald, van 128.000 in april naar 107.000 in juli. Dat meldt het CBS.

Het aantal werkende jongeren nam tijdens dezelfde periode toe met 40.000. Daardoor was afgelopen juli 7,3 procent van de jongeren werkloos. Dat is de laagste stand sinds maart 2020, toen bij aanvang van de coronacrisis de jeugdwerkloosheid 6,3 procent bedroeg.

Vraag naar horecapersoneel

De daling van de jeugdwerkloosheid hangt vermoedelijk samen met de sterke daling van het aantal WW-uitkeringen vanuit de horeca. Dat nam in juli 2021 af met 16,1 procent. Door de versoepeling van de coronamaatregelen kan de horeca meer klanten ontvangen en trekt de vraag naar horecapersoneel aan.

'Tijdens de coronacrisis zijn bovengemiddeld veel jongeren hun baan kwijtgeraakt,' zegt Hannes van de Ven van het NJi. 'Dit komt doordat zij vaak werkzaam zijn in branches die hard getroffen werden door de coronamaatregelen, zoals de horeca. Het is logisch dat dit door de versoepelingen weer herstelt.'

Geen vastigheid of bestaanszekerheid

Volgens Van de Ven combineren jongeren vaak banen en is het positief dat ze zich zo flexibel opstellen. 'Kijk bijvoorbeeld naar het groeiend aantal pakketbezorgers tijdens corona. Het nadeel daarvan is dat ze vaak flexibele contracten hebben die hen geen vastigheid bieden en hun bestaanszekerheid onder druk zetten. Daarnaast is het een teken aan de wand dat de werkloosheid onder jongeren nog steeds niet op het niveau van voor de crisis is, terwijl dit bij volwassenen wel zo is. Dat bevestigt dat het voor jongeren moeilijker is om aan werk te komen dan oudere generaties.'

Bron: CBS

Lees ook