'Tekort aan praktijklessen in mbo is zorgwekkend'

Komend schooljaar zal door de coronacrisis nog veel online les worden gegeven op het middelbaar beroepsonderwijs. Dat er daardoor op het mbo veel minder praktijklessen zullen zijn, vindt de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) zorgwekkend.

In een interview met de NOS zegt JOB-voorzitter Noah Hajji het zorgelijk te vinden dat mbo-studenten maar één of twee dagen per week les op school krijgen. Volgens Hajji is dat veel te weinig voor studenten die bijvoorbeeld voor elektricien of verpleegkundige studeren. 'Praktisch onderwijs staat in het mbo centraal, maar dat kan op deze manier niet goed gegeven worden', aldus de voorzitter.

Uit cijfers van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) blijkt daarnaast dat er komend schooljaar in het mbo een tekort is aan 21 duizend stageplekken. Door de coronacrisis zijn veel bedrijven financieel getroffen en is het aannemen van stagiairs vaak geen prioriteit.

Vincent Fafieanie van het Nederlands Jeugdinstituut: 'Jongeren in het mbo zijn afhankelijk van praktijklessen en stages om zich beroepsvaardigheden eigen te maken, een diploma te behalen en een plek op de arbeidsmarkt te krijgen. Nu er minder praktijklessen en stageplekken zijn, staat hun beroepsontwikkeling grotendeels stil.'

Volgens Fafieanie heeft dat grote persoonlijke gevolgen voor jongeren, omdat het perspectief op een baan en inkomen wegvalt. 'Daardoor is er veel minder houvast om een toekomst op te bouwen en bijvoorbeeld zelfstandig te gaan wonen, of te gaan samenwonen. Het is daarom belangrijk dat scholen, het bedrijfsleven en de overheid alles op alles zetten om lessen, stages en werkplekken te bieden, zodat jongeren kansen houden op aansluiting met de arbeidsmarkt. Het is in het belang van jongeren en de samenleving dat we nú investeren in plaats van achteraf.'

Bron: NOS; SBB; Nederlands Jeugdinstituut