'Strijd tegen coronavirus treft jeugd hard'
Niet het virus zelf, maar de strijd ertegen treft kinderen en jongeren hard. Dat blijkt uit een analyse van de effecten van de maatregelen door vier kinderartsen. Een deel van de schade is te voorkomen door meer rekening te houden met de belangen van kinderen, stellen zij.
De kinderartsen analyseerden de resultaten van binnen- en buitenlands onderzoek naar de gevolgen van coronamaatregelen. Er zijn wat positieve effecten, maar kinderen en jongeren hebben ook schade opgelopen op lichamelijk, cognitief en sociaal-emotioneel vlak. Tijdens de lockdown waren ze minder in beweging en snoepten ze meer. Niet-acute lichamelijke zorg is uitgesteld. Leerlingen liepen leerachterstanden op. Dagbestedingsactiviteiten vielen weg en bezoekregelingen in de zorg werden opgeschort.
Kinderen zijn voor hun welzijn, groei en ontwikkeling afhankelijk van onderling contact en interactie met volwassenen die belangrijk voor hen zijn, aldus de kinderartsen. De maatregelen van de lockdown, gekenmerkt door thuisblijven en afstand houden, belemmerden dat contact. Bovendien konden kinderen buiten beeld raken.
Tweede golf
'Nu de tweede golf lijkt te zijn begonnen, is het van belang dat er niet nog meer onnodige schade bij kinderen ontstaat', schrijven de kinderartsen. Er moeten geen nieuwe maatregelen komen die kinderen onnodig schaden, zoals het volledig sluiten van de basis- en middelbare scholen.
'We weten veel meer van het virus dan in februari en maart en kunnen dergelijke maatregelen daarom met nog meer autoriteit ontraden. Als er toch nieuwe maatregelen nodig zijn die kinderen raken, dan is het van belang de kwetsbare kinderen in beeld te hebben zodat met specifiek beleid ernstige achterstand of schade bij hen kan worden voorkomen.'
Als voorbeeld noemen de kinderartsen het pleidooi van een groep jeugdexperts om bij het opschalen van veiligheidsregio's naar een hogere alarmfase rekening te houden met de gevolgen voor kinderen.
Bron: Dokters voor Kinderen