SCP: Lhb-jongeren vaker ongelukkig

Lesbische, homoseksuele en biseksuele (lhb) jongeren tussen de 11 en 16 jaar ervaren in hun leven meer welzijnsproblemen dan heteroseksuele jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar verschillen in welzijn tussen jongeren met verschillende seksuele oriëntaties.

Lhb-jongeren kampen vaker met slaapproblemen en problematisch gebruik van sociale media. Ook voelen ze zich bijna drie keer zo vaak ongelukkig als heteroseksuele jongeren. Daarnaast is het aantal lhb-jongeren dat gepest wordt en last heeft van psychische problemen twee keer zo groot als bij heteroseksuele jongeren.

Ondanks een lichte verbetering en een afname van pesten loopt het welzijn van lhb-jongeren fors achter op dat van heterojongeren. Heteroseksuele jongeren geven gemiddeld een 7,7 aan hun leven, terwijl lhb-jongeren hun leven een 6,8 geven.

Belangrijke pijlers voor het welzijn van lhb-jongeren zijn de thuissituatie en ervaringen op school. Omdat lhb-jongeren thuis veelal minder steun ervaren dan heterojongeren, zijn ze vaker ongelukkig. Daarnaast krijgen ze vaker te maken met pestgedrag op school en hebben ze vaak een mindere band met leraren dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten.  

Het SCP pleit voor doelgericht en passend beleid om de welzijnsproblematiek onder lhb-jongeren te verminderen. Meer kennis van lhb-problematiek bij professionals zou volgens het SCP daarbij kunnen helpen. Dit geldt bijvoorbeeld voor leraren, jongerenwerkers, zorgverleners en sportaanbieders. Daarnaast kan meer aandacht voor gender en seksualiteit op scholen bijdragen aan een positieve houding tegenover lhb-jongeren.

Bron: SCP

Meer lezen

Bericht SCP SCP-onderzoek

Lees ook