Scholen blijven langer dicht

Basisscholen geven tot zeker 25 januari onderwijs op afstand en middelbare scholen tot zeker 8 februari. De scholen zijn alleen open voor een beperkte groep leerlingen. Dat heeft premier Mark Rutte op 12 januari bekendgemaakt.

De scholen moeten langer dichtblijven omdat nog onduidelijk is in hoeverre kinderen en jongeren de nieuwe Britse variant van het coronavirus krijgen en doorgeven. Ook de druk op de zorg is een reden om de sluiting te verlengen. De bestaande uitzonderingen voor kwetsbare leerlingen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven behouden. Zij kunnen wel naar school.

Het kabinet wil de basisscholen zo snel mogelijk weer openen voor alle leerlingen. Mogelijk kan het daar volgende week een besluit over nemen, als er meer informatie beschikbaar is over de nieuwe variant van het virus.

Anderhalve meter afstand

De leerlingen die nog wel welkom zijn in het voortgezet onderwijs moeten voortaan anderhalve meter afstand houden van elkaar. Het gaat om leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen met schoolexamens. Leerlingen die praktijkgericht onderwijs volgen in het vmbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs moeten waar mogelijk onderling anderhalve meter afstand houden.

Bron: Ministerie van OCW