'Scherm kwetsbaren af en geef jeugd de ruimte'

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid moeten beter worden afgeschermd, zodat jongeren de ruimte krijgen die ze nodig hebben om zich te ontwikkelen. Daarvoor pleiten experts die hebben deelgenomen aan bijeenkomsten van het Outbreak Management Team (OMT) in het AD en Het Parool.

Voor jongeren is de coronatijd een verschrikkelijke situatie, zegt kinderarts Károly Illy. 'Medisch gezien hebben ze nauwelijks last van het virus, maar sociaal worden zij verreweg het hardst getroffen.' Als de ziekenhuizen voller raken en scholen brandhaarden blijken, zal de druk toenemen om scholen weer te sluiten en het leven van jongeren aan banden te leggen, vreest hij. Dat kan leiden tot ontwikkelingsachterstanden, sociaal isolement en groeiende ongelijkheid.

Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, pleit voor een systeem van sociale bubbels. 'We moeten ernaar toe dat kwetsbare mensen een beperkt aantal vaste contactpersonen hebben. Als je het virus vergelijkt met een bosbrand zijn sociale bubbels de brandgangen die voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. Binnen zo'n bubbel moeten mensen verantwoordelijkheid voor elkaar nemen. Als iedereen elkaar via-via toch blijft ontmoeten, gaat het weer mis.'

Het Outbreak Management Team heeft zeven vaste leden. Afhankelijk van het onderwerp sluiten experts aan bij het team. In totaal hebben 43 experts en 33 RIVM-medewerkers deelgenomen aan OMT-overleggen.

Bron: AD; Het Parool; RIVM