Relatie ouder en kind onder druk tijdens lockdown

Tijdens de lockdown in het voorjaar van 2020 verslechterde de relatie tussen ouders en hun kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers hielden in de herfst van 2019 en in het voorjaar van 2020 een meting onder kinderen en ouders. Volgens de kinderen kregen zij vóór de lockdown meer ondersteuning en warmte van hun ouders dan tijdens de lockdown. Ook de ouders rapporteerden een afname van 'positief ouderschap', zoals praten met je kind of complimenten geven.

Tegelijkertijd namen de conflicten tussen kinderen en hun ouders af. Volgens de onderzoekers kan dit komen doordat conflictonderwerpen als uitgaan en tijd doorbrengen met vrienden wegvielen door de lockdown en doordat gezinsleden andere onderwerpen wellicht meden om de sfeer goed te houden.

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat ouders en kinderen op afstand steun zoeken in hun omgeving als hun relatie verslechterd is door de lockdown. Marielle Balledux, expert bij het NJi: 'We herkennen dit beeld en onderschrijven het advies van de onderzoekers. Het is belangrijk dat ouders, maar ook kinderen en jongeren, voldoende steun en aandacht krijgen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor medeopvoeders.'

Bron: Universiteit Utrecht