Regionaal veiligheidsteam wordt zelfstandige organisatie
Regionale veiligheidsteams worden zelfstandige organisaties. Ze gaan functies overnemen van Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen. Dat schrijven staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Spot en staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming in hun Voortgangsbrief Jeugd aan de Tweede Kamer.
In hun voortgangsbrief beschrijven de bewindslieden de stand van zaken van twee belangrijke plannen voor de jeugdzorg. Ze geven een uitgebreid overzicht van de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd. En ze vertellen hoe ze het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming willen uitwerken.
Eenvoudige jeugdbeschermingsketen
Het doel van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming is in onveilige situaties sneller gezinsgerichte en passende hulp te bieden. Daarvoor is een eenvoudige en duidelijke jeugdbeschermingsketen nodig. Al bij het opstellen van het toekomstscenario was duidelijk dat lokale teams daarin een centrale rol krijgen. Ze krijgen ondersteuning van regionale veiligheidsteams die beschikken over kennis en expertise.
De bewindslieden schetsen in hun brief hoe ze de regionale veiligheidsteams gaan inrichten. Naast het inbrengen van kennis en expertise bij de lokale teams gaan zij ook onderzoek doen en beschermingsmaatregelen initiëren en uitvoeren. 'Deze nieuwe organisatie treedt in plaats van bestaande organisaties', schrijven ze.
De meeste functies van Veilig Thuis en de gecertificeerde instellingen gaan over naar de regionale veiligheidsteams. Dat geldt ook voor een 'nader te bepalen' deel van de functies van de Raad voor de Kinderbescherming.
Regio-indeling
Omdat de veiligheidsteams zich richten op de bescherming van kinderen én volwassenen, gaan zij niet alleen nauw samenwerken met de lokale teams, maar ook met andere zorg- en veiligheidsorganisaties. Daarom kiezen de bewindslieden ervoor om de regio-indeling te laten aansluiten bij de 25 veiligheidsregio's en niet bij de 42 jeugdhulpregio's.
Uitwerking
De bewindslieden moeten hun plan nog verder uitwerken en de juridische en financiële consequenties helder krijgen. Dat doen ze samen met de betrokken organisaties. Ze verwachten in het voorjaar van 2025 de Tweede Kamer nader te informeren over de uitwerking.
Rutger Hageraats, bestuurder van het Nederlands Jeugdinstituut: 'Het Toekomstscenario was duidelijk over de principes van de noodzakelijke vernieuwing van de jeugdbescherming: gezinsgericht, eenvoudig, transparant en lerend. Al vanaf het begin was duidelijk dat daarvoor een organisatie nodig is die een einde maakt aan de huidige versnippering van de jeugdbeschermingsketen. De bewindslieden kiezen nu voor een nieuwe organisatievorm die de expertise van de Raad voor de Kinderbescherming, de gecertificeerde instellingen en Veilig Thuis integreert. Dat is belangrijk.'
Anders denken en doen
'Maar daar eindigt het niet mee', vervolgt Hageraats. 'Zo'n nieuw jeugdbeschermingsstelsel vraagt ook om een fundamenteel andere manier van denken en doen. Terecht stellen de bewindslieden dat het ook een lerend stelsel moet zijn. Dat is een maatschappelijke opgave die verder gaat dan de organisatorische aanpassing van het stelsel. Een voorwaarde voor kwaliteit in de kind- en gezinsbescherming is dat we doen wat werkt en stoppen met wat niet werkt. Daar is al veel kennis over. Die kan bijdragen aan een lerend jeugdbeschermingsstelsel.'
Meer informatie
Lees ook
-
Hoe ziet de toekomst van de jeugdbescherming eruit?
Hoe ziet de toekomst van de jeugdbescherming eruit?Het huidige stelsel is complex en knelt. Welke ideeën zijn er voor de toekomst van de jeugdbescherming?
-
Met wie krijgt een gezin te maken bij zorgen over de veiligheid?
Met wie krijgt een gezin te maken bij zorgen over de veiligheid?Bij zorgen over de veiligheid in een gezin, kan het gezin te maken krijgen met verschillende instanties en professionals.
-
'Plan voor jeugdbescherming snel uitvoeren'
'Plan voor jeugdbescherming snel uitvoeren'Het kabinet wil de uitvoering van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming versnellen.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.