Reformatorische school vaak tegen homoseksualiteit

Steeds meer reformatorische basisscholen keuren in hun schoolgidsen en identiteitsprofielen seksuele relaties af tussen twee mensen van hetzelfde geslacht. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Pointer.

36 van de 161 reformatorische basisscholen keuren seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht af, terwijl dit twee jaar geleden nog voor 34 scholen gold. Destijds zorgde de 'antihomoverklaring' van reformatorische basisscholen die ouders moeten ondertekenen voor veel ophef in de politiek en media. Arie Slob, de toenmalige minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, kwam onder vuur te liggen omdat volgens hem scholen de wettelijke vrijheid hebben om in identiteitsverklaringen homoseksualiteit af te wijzen.

Slob kwam daarna terug op zijn uitspraak en liet weten dat hij een verklaring waarin scholen afstand nemen van homoseksualiteit 'een brug te ver' vond. In opdracht van Slob deed het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) de afgelopen twee jaar onderzoek naar de verklaringen. Daarin kwam het geen inhoud tegen die in strijd was met de wet. Wel zegt het ministerie  scherper te willen kijken naar hoe de identiteit van de school in de praktijk tot uiting wordt gebracht.

Scherp toezicht houden

'Elke school hoort een sociale en veilige omgeving te bieden', zegt Vincent Fafieanie van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het is daarom belangrijk dat het ministerie scherp toezicht houdt op een sociaal en veilig klimaat op de genoemde scholen. Voor de ontwikkeling van kinderen is het van groot belang dat zij mogen zijn wie ze zijn en dat ze erkend en gehoord worden als hun geaardheid niet aansluit bij het algemeen gedachtegoed van de school.'

Bron: Pointer; NU.nl

Meer informatie

Bericht PointerBericht NU.nl