Pilots met sneltesten in het onderwijs van start

Bij diverse onderwijsinstellingen is een pilot begonnen met sneltesten. Het doel van de pilots is om te onderzoeken hoe sneltesten in de toekomst kunnen bijdragen aan meer fysiek onderwijs. Dat meldt het ministerie van Onderwijs.

Op ongeveer twintig middelbare scholen worden sneltesten ingezet bij leraren en leerlingen die in contact zijn geweest met een leerling die besmet is met het coronavirus. Het gaat hierbij om leerlingen die fysiek onderwijs volgen, bijvoorbeeld omdat zij in hun examenjaar zitten. Bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanze Hogeschool worden studenten getest voordat ze deelnemen aan een tentamen.

De sneltest is een pilot en is op dit moment nog niet verplicht. Komende maand zullen er ook pilots starten bij andere universiteiten en mbo-instellingen. Er wordt ook gekeken of sneltesten gebruikt kunnen worden voor het personeel van basisscholen om de continuïteit van het onderwijs te bevorderen. Er zijn geen plannen om basisschoolleerlingen te testen, omdat zij veel minder besmettelijk zijn.

Bron: Ministerie van OCW