'Personeelskrapte bedreigt kwaliteit opvang'

De kwaliteit van de kinderopvang staat onder druk door het gebrek aan vast personeel. Dat blijkt uit de inspecties van de GGD'en, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

De toezichthouders van de GGD zien vaker dan voorheen dat kinderopvangorganisaties door personeelsgebrek moeite hebben om te voldoen aan wettelijke kwaliteitseisen. Op kinderdagverblijven zijn er vaker te weinig begeleiders en krijgen kinderen vaker opvang op een andere dan hun eigen groep. In de buitenschoolse opvang zijn vaker te weinig medewerkers aanwezig. En voorschoolse educatie wordt vaker gegeven door professionals die de opleiding daarvoor nog niet hebben afgerond.

Tijdig bijsturen

Volgens Ton Coenen, directeur van GGD GHOR Nederland, is de kwaliteit van de opvang in Nederland meestal goed. 'Maar we zien dat de kwaliteit in het nauw begint te komen door het personeelstekort en we vinden het belangrijk om nu aan de bel te trekken zodat er tijdig bijgestuurd kan worden.' Te veel wisselend personeel op de groep kan ten koste gaan van de binding met kinderen, aldus GGD GHOR Nederland.

Ontwikkeling stimuleren

'Het is een serieus signaal als de GGD zich zorgen maakt over het effect van het personeelstekort op de pedagogische binding', zegt Josette Hoex van het Nederlands Jeugdinstituut. 'De Nederlandse kinderopvang scoort goed op het welbevinden van kinderen; ze hebben het er naar hun zin en vermaken zich. Daar maak ik me geen zorgen over. Maar wel over de gevolgen voor hun ontwikkeling. Voor ontdekkend en leerzaam spel zijn bekende speelmaatjes en een vertrouwde groepsleiding belangrijk. Een stabiele opvangomgeving is de belangrijkste voorwaarde voor een goede opvangkwaliteit. Het is niet genoeg als pedagogisch professionals alleen nog kinderen kunnen bezighouden. Ontwikkelingsstimulering hoort óók bij hun opdracht. De professional moet kinderen bij elkaar kunnen betrekken, aansluiten bij waar een kind aan toe is, steun bieden en uitdagen op de goede momenten. En daar moet je een kind goed voor kennen. Dat gaat verloren als de groepsleiding te veel wisselt.'

Bron: GGD GHOR Nederland; NOS

Bericht GGD GHOR NederlandBericht NOS