Ouders krijgen per 2 augustus 2022 negen weken van het ouderschapsverlof voor de helft doorbetaald door de overheid. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt.
Het kabinet stimuleert ouders daarmee om ouderschapsverlof op te nemen. Nu neemt nog maar een derde van de ouders ouderschapsverlof op, omdat dit in principe onbetaald is, tenzij daar afspraken over gemaakt zijn met de werkgever. Daardoor kan niet iedere ouder het zich veroorloven met verlof te gaan.
De invoering van betaald ouderschapsverlof is de derde stap in het uitbreiden van de verlofregeling na de geboorte van een baby. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners direct na de geboorte van hun kind vijf vrije dagen in plaats van twee. Sinds 1 juli 2020 worden zij vijf weken voor 70 procent doorbetaald in de eerste zes maanden van een baby.
Met de toevoeging van negen weken krijgen partners van moeders in het eerste levensjaar van het kind nu in totaal vijftien weken betaald verlof. Een belangrijk element is dat de eerste negen weken alleen worden betaald als ouders ze in het eerste levensjaar van het kind opnemen. Moeders hebben ook recht op deze negen weken betaald ouderschapsverlof, naast het bestaande zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid