Ouder gebruikt niet vaak media met kind
Twee derde van de ouders kijkt regelmatig samen met hun kind televisie, maar samen gamen of filmpjes kijken op mobiele apparaten komt veel minder vaak voor. Dan houden ouders vaker op afstand toezicht. Dat blijkt uit het Iene Miene Media Onderzoek 2025 onder ouders van kinderen van 0 tot 6 jaar.
Het komt dus regelmatig voor dat kleine kinderen helemaal zelfstandig bezig zijn met media, met broers of zussen of met een beetje toezicht. Bijvoorbeeld om tijd voor de ouder vrij te maken of om de zelfstandigheid van het kind te bevorderen. Dit doen ouders vaker bij digitale activiteiten dan bij niet-digitale activiteiten.
Kinderen van 0 tot en met 6 jaar besteden 25 minuten minder per dag aan digitale media dan vorig jaar. Maar met een gemiddelde van bijna anderhalf uur per dag ligt dit nog steeds boven de door de WHO aanbevolen tijd. De meeste tijd besteden ze aan binnenspelen, gevolgd door buitenspelen en lezen. Binnen de digitale activiteiten besteden kinderen de meeste tijd aan filmpjes kijken, vooral in het weekend. Televisies worden het meest gebruikt, gevolgd door tablets. Een op de drie kinderen heeft al een eigen apparaat.
Geen verschil tussen offline en online
'Uit het onderzoek blijkt dat samen media gebruiken veel kansen biedt. Toch doen ouders dit nog niet vaak genoeg, en al helemaal niet bij alle soorten media', zegt Rebecca Wald van het NJi. 'Dat is jammer, want door samen met je kind een filmpje te kijken of te gamen leg je een basis voor een veilige omgeving. In zo'n omgeving voelt het voor een kind normaal om te vertellen wat het heeft online gezien of meegemaakt. Dit geldt natuurlijk ook voor de offline wereld, maar daar zijn ouders vaak meer betrokken bij het spelen van hun kind. Ze stellen er vaker vragen over, bijvoorbeeld 'Wat ben je voor moois met je bouwblokken aan het bouwen?' Waarom zou dat dan ook niet voor de online wereld kunnen? Dan zou je kunnen vragen: 'Wat vind je zo leuk aan dit spel?' Het is belangrijk dat ouders geen verschil maken tussen offline en online en dus ook vragen stellen en interesse tonen tijdens het mediagebruik van hun kinderen. En dat lukt het beste bij jonge kinderen als ouders zelf meedoen.'
Meer informatie
Bericht Netwerk MediawijsheidIene Miene Media Onderzoek 2025
Lees ook
-
Hoe begeleid ik ouders in mediaopvoeding?
Hoe begeleid ik ouders in mediaopvoeding?Voor wieProfessionalsMediaopvoeding vraagt grotendeels hetzelfde van ouders als de rest van de opvoeding, vertelt Nick van Hummel van het NJi.
-
Verhalen en blogs over mediaopvoeding
Verhalen en blogs over mediaopvoedingOp deze pagina delen jongeren, ouders en professionals hun ervaringen en kennis over mediaopvoeding
-
Aansluiten bij mediaopvoeding in diverse opvoedsituaties
Aansluiten bij mediaopvoeding in diverse opvoedsituatiesVoor wieProfessionalsWelke invloed heeft de gezinssituatie of achtergrond op de manier waarop een gezin met media omgaat? Op deze pagina vind je de specifieke uitdagingen.
-
Toolbox Mediaopvoeding
Toolbox MediaopvoedingVoor wieProfessionalsBeroepskrachten kunnen ouders helpen bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Het NJi ontwikkelde daarvoor de Toolbox Mediaopvoeding.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.