Online campagne tegen kindermishandeling
De online preventiecampagne Time-out vestigt sinds 18 oktober de aandacht op huiselijk geweld tegen kinderen en jongeren. De campagne is ontwikkeld door Veilig Thuis, De Kindertelefoon en het programma Geweld hoort nergens thuis.
De Time-outcampagne is gericht op jongeren en hun ouders. Uitgangspunt zijn herkenbare situaties, zoals jongeren die niet naar huis durven of ouders die thuis schelden of schreeuwen tegen gezinsleden. Daarbij is de boodschap: 'Het kan zo niet langer. Neem een stap terug. Praat er met iemand over of vraag hulp of advies bij een instantie.'
Voor hulp en advies verwijst de campagne naar De Kindertelefoon en Veilig Thuis. Een time-out nemen kunnen jongeren en ouders ook doen door bijvoorbeeld tot tien te tellen, een ommetje te maken, of te praten met een vertrouwde vriend of buur.
Week tegen Kindermishandeling 2021
De campagne Time-out duurt tot 12 december. Daardoor is er een gedeeltelijk overlap met de Week tegen kindermishandeling 2021, die plaatsvindt van 15 tot en met 22 november. Het thema van die week is '... dichterbij dan je denkt', met als doel het besef te vergroten dat kindermishandeling ook dichtbij kan plaatsvinden, soms dichterbij dan je denkt. De Week roept op tot bewustwording, zelfreflectie, en het openen van je ogen voor kindermishandeling.
Een thema van iedereen
Het thema '... dichterbij dan je denkt' kan door iedereen anders ingevuld worden: professionals, organisaties, ouders, ervaringsdeskundigen, daders en anderen. Voor slachtoffers geldt bijvoorbeeld 'Hulp, dichterbij dan je denkt'. Voor mensen in de omgeving van een kind met vermoedens van kindermishandeling is de oplossing soms dichterbij dan ze denken.
Bron: Ministerie van VWS; Week tegen Kindermishandeling
Meer informatie
Lees ook
-
Hoe praat ik met andere professionals over kindermishandeling?
Hoe praat ik met andere professionals over kindermishandeling?Voor wieProfessionalsHet is goed om met collega's of een deskundige te praten over je zorgen over een kind. Dat kan helpen om een situatie beter te duiden.
-
Wat kan ik doen als het thuis niet goed gaat?
Wat kan ik doen als het thuis niet goed gaat?Voor wieJongerenMisschien voel jij je thuis niet altijd veilig, of gaat het bij jou thuis niet goed. Lees hier waar je terecht kunt met je vragen en zorgen, of voor hulp.
-
Wat doe ik als ik me zorgen maak over een ander gezin?
Wat doe ik als ik me zorgen maak over een ander gezin?Voor wieOudersAls je je zorgen maakt over een kind in een ander gezin, is het soms lastig om daar iets mee te doen. Erover praten is belangrijk.