Onderzoek naar toegang tot zorg en steun

Wat hebben mensen met een levenslange en levensbrede ondersteuningsbehoefte nodig bij de toegang tot zorg en ondersteuning? Die vraag willen het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, het Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie beantwoorden. Daarom zoeken we drie gemeenten die willen meewerken aan een onderzoek.

Tijdige, toegankelijke en passende hulp vinden, kan lastig zijn voor mensen met een levenslange en levensbrede ondersteuningsbehoefte. We werken aan een aanpak om de toegang te verbeteren voor deze groep mensen en hun naasten. Dat helpt bij het vergroten van zelfredzaamheid en geeft meer regie in de ondersteuning.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

We onderzoeken hoe inwoners met een levenslange en levensbrede ondersteuningsbehoefte de toegang tot zorg en ondersteuning ervaren. Daarvoor gebruiken we de Zorg- en ondersteuning Evaluatie Tool (ZET). Die geeft inzicht in het verloop van de zorg en ondersteuning, aan de hand van de route die inwoners doorlopen om de juiste hulp te ontvangen. Met behulp van de ZET brengen we drie cliënten in beeld met een chronische ondersteuningsbehoefte. Door met de cliënten, hun ondersteuners en hun naasten in gesprek te gaan, ontstaat een genuanceerd beeld van wat nodig is en wat beter kan. Het is een methode die uitmondt in een plan van aanpak en van toepassing is op een grote doelgroep.

Door mee te doen aan het onderzoek werk je ook mee aan de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd. Daarnaast draag je bij aan duurzame oplossingen op landelijk niveau.

Wat vraagt het?

Betrokken gemeenten geven toegang tot de nodige informatie en casuïstiek om de ZET-tool uit te voeren. Wij doen het verdere onderzoeks- en analysewerk. Ook is er een afsluitende bijeenkomst waarin de resultaten gezamenlijk worden bekeken.

Meedoen?

Wil je meedoen aan dit onderzoek of wil je er meer over weten? Neem dan contact op met Herma Ooms.

Korte video over de Zorg- en ondersteuning Evaluatie Tool (ZET)

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)