NJi onderschrijft het Nationaal Programma Onderwijs
In het kader van het Nationaal Programma Onderwijs stelt minister Arie Slob van Onderwijs 8,5 miljard euro beschikbaar om leerlingen en studenten te helpen die door de coronamaatregelen vertraging hebben opgelopen in hun cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Het NJi ondersteunt het belang van dit programma en wil graag een bijdrage leveren.
Na een lange periode van online onderwijs zijn er zorgen over mogelijke leervertragingen, het welbevinden van de leerlingen en de mate waarin ze op hun veerkracht vertrouwen. Met het geld van Nationaal Programma Onderwijs kan in kaart worden gebracht wat de coronaperiode met leerlingen en studenten heeft gedaan en vervolgens gekeken worden: wat is nodig voor een vervolg, gericht op een kansrijke ontwikkeling, met perspectief op de langere termijn?
Wat kunt u van het NJi verwachten?
Het NJi richt zich vooral op wat werkt bij het versterken van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren en hun welbevinden. Om scholen, professionals en ouders te ondersteunen, gaat het NJi beschikbare kennis en handvatten bundelen en toegankelijk maken voor de praktijk. Daarbij wordt gekeken wat de meest urgente vragen zijn en wat het NJi op die gebieden kan bieden.
Denk bijvoorbeeld aan vragen als: Wat is er in de omgeving van kinderen nodig voor een goed vervolg van hun ontwikkeling op school? Hoe gaat u in gesprek met leerlingen over leervertraging? Welke vragen spelen er bij ouders en kinderen over de overgang naar het voorgezet onderwijs? Hoe helpen we onze kinderen of leerlingen om hun motivatie te hervinden? Welke vragenlijsten zijn er beschikbaar rond mentaal welbevinden?
Samenhangend jeugd- en onderwijsbeleid
Daarnaast gaat het NJi voor beleidsprofessionals van gemeenten, schoolbesturen en samenwerkingsverbanden passend onderwijs handvatten bieden bij het maken van samenhangend jeugd- en onderwijsbeleid. Daarbij kunnen vragen spelen als: Welke landelijke plannen zijn er voor jeugd in de maak vanuit de verschillende ministeries? Welke geldstromen en verantwoordelijkheden vloeien daar uit voort? Hoe werken scholen en gemeenten samen aan duurzame resultaten die in stand blijven, ook na afloop van het nationaal programma?
Het NJi werkt hierin samen met partners als de VO-raad, de PO-Raad, de VNG, NCJ, Lesopafstand.nl, NIP, De Gezonde School, Ouders en Onderwijs, de NVS-NVL, de LBBO, Pharos en Trimbos.
Bron: Nederlands Jeugdinstituut
Lees ook
-
Advies: 'Maak NPO-geld structureel'
Advies: 'Maak NPO-geld structureel'Zet structureel geld in voor meer samenhang tussen onderwijs en zorg, adviseert het Platform Perspectief Jongeren.
-
NPO verlengd voor mbo en hoger onderwijs
NPO verlengd voor mbo en hoger onderwijsProfessionalsBeleidsmakersHet Nationaal Programma Onderwijs (NPO) wordt voor het mbo en het hoger onderwijs met een jaar verlengd.
-
Uitvoering NPO verloopt succesvol
Uitvoering NPO verloopt succesvolProfessionalsBeleidsmakersHet lukt meer dan de helft van de schoolleiders om het NPO uit te voeren. Dat blijkt uit de tweede voortgangsrapportage.
-
NPO-commissie: Houd scholen te allen tijde open
NPO-commissie: Houd scholen te allen tijde openProfessionalsBeleidsmakersBij het opleven van het virus moet het sluiten van scholen geen optie zijn. Dit staat in de eerste adviesbrief van het Platform Perspectief Jongeren.
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers@nji.nl
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)