Nibud: Leenstelsel vergroot afhankelijkheid

Studenten zijn door het leenstelsel financieel afhankelijker geworden van hun ouders. Dat blijkt uit het Studentenonderzoek 2021 van het Nibud. Ook als hun ouders krap zitten, zijn studenten bang om veel te lenen en blijven ze langer thuis wonen.

In 2021 blijkt 68 procent van de studenten geld van hun ouders te krijgen, 10 procent meer dan in 2017. Voor ouders met een middeninkomen is dat vaak al moeilijk op te brengen. Studenten die daardoor meer moeten lenen, bouwen volgens het Nibud een schuld op die hen in hun loopbaan op achterstand zet.

Thuis wonen

Uit angst voor een studieschuld blijken studenten minder te lenen en langer thuis te blijven wonen. Sinds 2017 is het percentage studenten met studiefinanciering gedaald van 94 naar 87 procent. Meer dan de helft woont nu thuis, terwijl in 2017 juist meer dan de helft uitwonend was. Studenten halen ongeveer evenveel inkomen uit een bijbaan als in 2017.

Bestaanszekerheid

Hannes van de Ven van het Nederlands Jeugdinstituut begrijpt de angst voor een studieschuld wel. 'De bestaanszekerheid van jongeren staat al een tijd onder druk. Hun inkomen na hun studie is onzeker. Ze krijgen vaak flexwerk en steeds later een vast contract. En met een studieschuld is het veel lastiger om een hypotheek te krijgen.'

Van de Ven vindt het zorgelijk dat studenten meer afhankelijk worden van het inkomen van hun ouders. 'Nu zelfs ouders met een middeninkomen al niet meer kunnen bijspringen, dreigt het hoger onderwijs minder toegankelijk te worden. Dat vergroot de kansenongelijkheid.'

Bron: Nibud