'Neem ouders mee in besluitvorming rond corona'

Ouders dreigen door de coronamaatregelen hun veerkracht kwijt te raken, waardoor kinderen hun belangrijkste vangnet verliezen. Daarom moet bij de besluitvorming over coronamaatregelen rekening worden gehouden met de gevolgen voor ouders en kinderen. Dat staat in een oproep van de Ouderschapsalliantie, een samenwerking van verschillende ouderorganisaties.

Ouders hebben vaak verschillende 'buffers' waardoor ze veerkrachtig zijn. Zo kan een goede taakverdeling thuis in combinatie met school, opvang en hulp uit de omgeving een positieve invloed hebben op hun mentale welzijn. Die buffers zijn volgens de Ouderschapsalliantie nu voor een belangrijk deel weggevallen, waardoor het met veel ouders niet goed gaat.

De ouderorganisaties roepen de regering op om meer rekening te houden met ouders. Niet alleen in de besluitvorming rondom corona, maar ook door concrete hulp te bieden. Als voorbeelden noemt de Ouderschapsalliantie aangepaste werktijden, een eenmalige verhoging van de kinderbijslag voor extra oppashulp en betaald coronaverlof.

'Ouders moeten nu veel ballen tegelijkertijd hoog houden en worden er ook op aangesproken als hun kinderen zich niet aan de maatregelen houden', zegt Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Tegelijkertijd is veel vanzelfsprekende steun weggevallen, zoals het praatje op het schoolplein of opa's en oma's die oppassen. Naast praktische steun is het daarom belangrijk dat er ook aandacht is voor het mentaal welbevinden van ouders en dat zij zich gesteund voelen in hun cruciale taak het gezin draaiende houden', aldus Vink.

Bron: Ouderschapsalliantie