'Nee, geen plan B voor de jeugdzorg'

Om de problemen in de jeugdzorg het hoofd te bieden, zijn er geen gemakkelijke oplossingen. Als die er waren geweest, hadden die allang gewerkt. Dat stelt Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut in een blog op Zorgvisie.nl.

Aan oprecht goede bedoelingen is geen gebrek. Dat zien we bijvoorbeeld in de recente Kamerdebatten over de jeugdzorg en de jeugdbescherming, maar ook in alle plannen die de afgelopen jaren zijn gemaakt in de sector. De nood is hoog. Kritische Kamerleden willen heel graag iets aan de huidige praktijk willen veranderen. Maar veel van wat ze vervolgens voorstellen, brengt dat doel niet dichterbij.

Met oplossingen waarin het accent ligt op de maakbaarheid en afdwingbaarheid van veranderingen, beteugelen zij vooral hun eigen onmacht. Want er zijn geen 'quick fixes'Als die er waren geweest, hadden die allang gewerkt. In het jeugddomein gaat het om een collectieve en morele veranderopgave, waar iedereen een bijdrage aan te leveren heeft. Het nog langer ontkennen van deze opgave zal de crisis in de jeugdzorg alleen maar verdiepen.

In het jeugddomein gaat het om een collectieve en morele veranderopgave, waar iedereen een bijdrage aan te leveren heeft. Het vraagt moed en vasthoudendheid om belemmerende patronen in ons eigen gedrag te erkennen, samen voor een opgave te staan en los te laten waar we geen invloed op hebben.

In de praktijk zien we gezinnen, professionals, bestuurders en beleidsmakers die dat doen. Zij zijn bereid om op spannende momenten over de eigen schaduw heen te stappen om samen verder te komen. Dat vraagt veel. Maar het kan en werkt.

Lees het volledige blog van Anita Kraak op Zorgvisie.nl

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)