Nederland moet IS-kinderen terughalen

De staat moet zich inspannen om de Nederlandse kinderen van Syriëgangers naar Nederland te halen. Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank in Den Haag bepaald.

De staat handelt onzorgvuldig als hij zich niet inspant om de kinderen terug te halen, stelt de rechter. Kinderen zijn immers niet verantwoordelijk voor het handelen van hun ouders. Het gaat om kinderen tot 12 jaar die verblijven in opvangkampen voor IS-vrouwen in Noord-Syrië.

Doordat het om een inspanningsverplichting gaat, is het niet zeker dat de kinderen op korte termijn naar Nederland kunnen reizen. De staat moet wel alle mogelijkheden die er zijn benutten, maar de rechter verwacht niet dat de staat grote veiligheidsrisico's neemt.

Als de autoriteiten in Syrië als voorwaarde stellen dat de moeders met hun kinderen mee naar Nederland moeten, dan moet de staat zich ook inspannen voor hun terugkeer. De vrouwen worden dan in Nederland veroordeeld.

De uitspraak roept vragen op bij het kabinet over aspecten die mogelijk onvoldoende zijn meegewogen. Daarom gaat het kabinet tegen de uitspraak in beroep, schrijven ministers Ferdinand Grapperhaus en Stef Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Bron: De Rechtspraak; Ministerie van Justitie en Veiligheid