Mulock Houwer-lezing over uithuisplaatsing

Waarom lukt het Nederland niet om het aantal uithuisplaatsingen fors te verminderen? En hoe kan het wel? Levi van Dam neemt ons mee in wat nodig is om kinderen zo thuis mogelijk te laten opgroeien. Op dinsdag 19 november spreekt de orthopedagoog en bijzonder hoogleraar Veerkrachtig opgroeien de dertiende Mulock Houwer-lezing uit, getiteld Met je eigen wortels groei je het mooist.

Al jaren werken gemeentes, instellingen en de landelijke overheid aan het fors verminderen van het aantal uithuisplaatsingen. Toch moeten we concluderen dat dit nog niet is gelukt, ondanks alle succesvolle en wetenschappelijk bewezen alternatieven. Ieder jaar zijn er 42.000 kinderen en jongeren die (gedeeltelijk) niet thuis opgroeien. Van Dam onderzoekt waarom het Nederland niet lukt om dit aantal fors naar beneden te krijgen. Ook kijkt hij over de landsgrenzen: hoe gaat het in de landen om ons heen?

Radicaal andere kijk

Van Dam stelt de vraag wat nodig is voor een radicaal andere kijk, waardoor de meest kwetsbare kinderen en jongeren thuis en in hun vertrouwde omgeving kunnen opgroeien. Aan de hand van ervaringen van jongeren vertelt hij hoe het wél kan.

Zou ons streven niet moeten zijn om in de komende vijf jaar 20 procent minder kinderen uit huis te plaatsen?

Inschrijven voor de Mulock Houwer-lezing

De Mulock Houwerlezing is gratis en vindt plaats op dinsdag 19 november van 15.30 tot 17.30 uur in het Utopa-weeshuis in Leiden. Je kunt de lezing ook beluisteren via een livestream.

Ik wil de lezing volgen via de livestream

De Mulock Houwer-lezing komt tot stand in samenwerking met Pro Juventute en de Canon Zorg voor de Jeugd.

Over Levi van Dam

Kleurenportretfoto van Levi van Dam. Hij kijkt lachend de camera in, met zijn onderarmen steunend op een brugleuning. Op de achtergrond zijn gebouwen en bomen te zien.

Levi van Dam is orthopedagoog en bijzonder hoogleraar Veerkrachtig opgroeien aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel wordt gefinancierd door Levvel, specialisten in jeugd en gezin. Van Dam voltooide een bachelor Child Development en een master Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Vanaf 2019 werkte Van Dam als postdoctoraal onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam. Van Dams kennis op het gebied van pedagogiek en onderzoek combineert hij met zijn sociaal ondernemerschap om positieve impact te maken in de levens van gezinnen. Zo begon hij de stichtingen JIMwerkt, Garage2020 en MakeMDMAMedicine en de initiatieven WeSparktheWorld en Feelee.

Over Daniël Mulock Houwer

Daniël Mulock Houwer (1903-1985) is een markante figuur uit de geschiedenis van de jeugdzorg. Opgegroeid in tehuizen zou hij op latere leeftijd een fervent pleitbezorger worden van modernisering in de jeugdzorg en de kinderbescherming, met daarbij het kind als uitgangspunt. Met de jaarlijkse Mulock Houwer-lezing willen het Nederlands Jeugdinstituut en Defence for Children meer aandacht vragen voor het werk en de betekenis van pioniers, vernieuwers en invloedrijke denkers en doeners uit de geschiedenis van de jeugdzorg.

JIMwerktGarage2020MakeMDMAMedicineWeSparktheWorldFeelee

  • Kan de jeugdzorg veranderen?

    Kan de jeugdzorg veranderen?

    Professionals
    Beleidsmakers

    Stop met vingerwijzen naar de overheid, neem samen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg. Dat is de oproep van Tom van Yperen in de Mulock Houwer-lezing.

  • Niet om de knikkers, maar om het spel

    Niet om de knikkers, maar om het spel

    Professionals
    Beleidsmakers

    Simone van der Hof pleit voor een verplichte keuring van digitale producten en diensten op basis van de kinderrechten.

  • Nieuw kinderrecht: het recht om te falen

    Nieuw kinderrecht: het recht om te falen

    Ouders
    Professionals
    Beleidsmakers

    Bert Wienen betoogt dat kinderen en jongeren in de huidige prestatiesamenleving onder zelfdwang moeten werken aan de beste versie van zichzelf.

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)