Middelbare scholen en mbo vanaf 1 maart weer open

Middelbare scholen en mbo-instellingen openen vanaf maandag 1 maart weer hun deuren. Leerlingen en studenten gaan minimaal één dag in de week fysiek naar school. Dat maakte het kabinet bekend tijdens de persconferentie van 23 februari.

Het kabinet nam het besluit omdat het fysiek onderwijs van wezenlijk belang vindt voor het welzijn en de leerprestaties van jongeren. Jongeren tot 27 jaar mogen ook weer buiten sporten bij hun eigen sportclub of studentensportvereniging.

De uitzonderingen voor examenleerlingen, leerlingen in een kwetsbare positie en leerlingen op het vmbo die praktijklessen volgen, blijven gewoon van kracht.

Leerlingen en studenten op middelbare scholen en het mbo moeten anderhalve meter afstand van elkaar houden en een mondkapje dragen als zij door de school lopen. Wanneer iemand positief is getest op corona moet diegene in quarantaine en voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit.

Als scholen niet genoeg ruimte hebben voor de vereiste afstand, kunnen zij ervoor kiezen les te geven in alternatieve ruimtes. Meerdere kerkorganisaties, theaters en bioscoopzalen hebben al laten weten hun ruimtes gratis beschikbaar te willen stellen aan scholen.

Contact met leeftijdsgenoten

Volgens Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut vinden jongeren het steeds lastiger om het vol te houden. 'Het is voor hun ontwikkeling belangrijk dat ze contact hebben met leeftijdsgenoten', zegt ze in het Reformatorisch Dagblad. Ook is school volgens Kraak voor veel jongeren een veilige plek, waar ze hun verhaal kwijt kunnen als het bijvoorbeeld thuis niet zo goed gaat.

Dat jongeren tot 27 jaar weer samen buiten mogen sporten stemt Kraak positief. 'Veel jongeren verheugen zich erop om hun vrienden weer te ontmoeten, en bewegen is ook goed voor het mentale welbevinden en de fysieke gezondheid.'

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Reformatorisch Dagblad