Meer psychische problemen bij jeugd vanaf 18 jaar

Van de jongeren tussen 18 en 25 jaar heeft 11 procent psychische problemen. Dat is twee keer zoveel als bij jongeren tussen 12 en 17 jaar, waar dat 5 procent is. Dat blijkt uit een inventarisatie van beschikbare CBS-cijfers door het RIVM, het Trimbos-instituut en Amsterdam UMC.

Een op de twaalf jongeren kampt met psychische klachten. Dat bleek vorig jaar al uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ter aanvulling op de CBS-cijfers hebben de onderzoekers zeven focusgroepgesprekken gehouden met 41 jongeren: 2 jongens en 39 meisjes. Zij vertelden dat stress bij hen onder andere ontstaat door hoge verwachtingen van hun ouders of zichzelf. Sociale media versterken het gevoel dat ze moeten voldoen aan het perfecte plaatje. Spanningen thuis en zorgen om maatschappelijke factoren dragen ook bij aan gevoelens van stress.

Johan Kruip van het Nederlands Jeugdinstituut vindt het belangrijk dat er aandacht is voor de gehele gezondheid van jongeren. 'Om ervoor te zorgen dat jongeren gezond blijven, is het van belang dat zij naast voldoende slaap ook voldoende beweging en gezonde voeding krijgen en hun mentale gezondheid onderhouden. Hierdoor ontwikkelen jongeren cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden die hen weerbaar en veerkrachtig maken. Het is van belang dat hier aandacht voor is in de opvoed- en opgroeiomgeving van jongeren.'

Bron: RIVM; Trimbos-instituut; Amsterdam UCM; Nederlands Jeugdinstituut