Meer kinderen krijgen deeltijdpleegzorg

Het aantal kinderen en jongeren dat in 2022 in een pleeggezin woonde, is ten opzichte van het jaar ervoor met 5 procent gedaald. Het aantal kinderen dat deels thuis woont en deels in een pleeggezin nam toe: 24 procent van de nieuwe instroom was deeltijdpleegzorg. Dat blijkt uit de Factsheet Pleegzorg 2022.

Het afgenomen aantal kinderen en jongeren in pleeggezinnen is volgens Pleegzorg Nederland onder meer te wijten aan het dalende aantal uithuisplaatsingen. Ook het tekort aan pleegouders is een reden. Volgens de organisatie was het aantal nieuwe pleegouders vorig jaar 'historisch laag'. De organisatie schrijft dit toe aan de maatschappelijke onrust door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de sterke inflatie. Dergelijke omstandigheden hebben invloed op de aanmelding van nieuwe pleegouders, omdat die zich meestal aanmelden wanneer hun persoonlijke situatie stabiel is.

Deeltijdpleegzorg neemt toe

Voor het tweede jaar op een rij neemt deeltijdpleegzorg toe. Meestal wonen kinderen in deeltijdpleegzorg door de week thuis en verblijven ze in weekenden en vakanties in het pleeggezin. Het komt ook voor dat kinderen die bij pleegouders wonen een deel van de tijd bij een ander pleeggezin doorbrengen.

'De stijgende lijn in deeltijdpleegzorg is een positieve ontwikkeling. Het lijkt een goede beweging naar minder uithuisplaatsingen te zijn', zegt Harmke  Bergenhenegouwen van het NJi. 'Deeltijdpleegzorg ontlast ouders in de opvoeding en biedt kinderen een tweede thuis. Dit kan een oplossing zijn voor zowel kinderen als ouders in een kwetsbare thuissituatie.'

Belemmerende factoren

'Als deeltijdpleegzorg wordt ingezet ter voorkoming van een uithuisplaatsing, zijn er vaak ernstige problemen aanwezig. Dit betekent dat er meer hulp en ondersteuning nodig is. De samenwerking en communicatie met hulpverleners maakt het voor deeltijdpleegouders ingewikkelder. Ook het tekort aan pleegouders en de ontoereikende financiële vergoeding zijn belemmerende factoren voor de uitbreiding van deeltijdpleegzorg.  Het is van belang om hier aandacht voor te hebben, omdat er meer pleegouders nodig zijn om kinderen in kwetsbare situaties zo thuis mogelijk te laten opgroeien'.

Bron: Pleegzorg Nederland

Bericht Jeugdzorg NederlandFactsheet Pleegzorg 2022

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.