Meer inzicht nodig in mediagebruik bij beperking

Driekwart van de beroepskrachten in de gehandicaptenzorg ervaart dat mensen met een beperking vaardiger zijn in de omgang met media dan zijzelf. Het overgrote deel heeft behoefte aan meer inzicht om positief mediagebruik te stimuleren en gevaren op internet te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Netwerk Mediawijsheid, het Nederlands Jeugdinstituut en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is gehouden onder bijna vijfhonderd zorgprofessionals.

Media bieden volop kansen voor de ontwikkeling van mensen met een beperking, maar die kansen worden nog te weinig benut. Dat komt door de lage 'digitale geletterdheid' en de handelingsverlegenheid onder beroepskrachten die hen begeleiden en behandelen.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf beroepskrachten moeite heeft met media beheersen. Hierdoor staan risico's die zich voordoen bij de mediaconsumptie van kwetsbare jongeren hun ontwikkelingskansen in de weg. Die risico's zijn bijvoorbeeld contact met wildvreemden, pesten en sexting.

Een juiste inzet van media, met goede leerdoelen, kan de ontwikkeling van jongeren sterk stimuleren, vindt 80 procent van de beroepskrachten. Zij hebben behoefte aan inzicht: welke digitale hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld nuttig of bruikbaar voor jongeren met een beperking?

Meer dan de helft van mensen met een beperking heeft moeite om de inhoud van media te begrijpen. Dit speelt met name bij jongeren met een licht verstandelijke beperking, in combinatie met gedrags- en sociaalemotionele problemen. Een derde van hen bekijkt porno en onderhoudt contacten met wildvreemden. 15 procent staat bloot aan gevaren zoals seksfilmpjes versturen, pesten of gepest worden en privégegevens delen.

Om de ontwikkeling van mediawijsheid in de begeleiding van mensen met een beperking te verbeteren, is er meer scholing nodig op het gebied van mediaopvoeding. Zo kunnen de gevaren van media worden teruggedrongen en ontwikkelingskansen benut worden.

Bron: Netwerk Mediawijsheid; Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland; Nederlands Jeugdinstituut

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)