Meer geslaagden en minder alcohol in 2020

In 2020 gingen meer scholieren in het voortgezet onderwijs over en haalden bijna alle eindexamenkandidaten hun diploma. Dat meldt het CBS in het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor.

In 2020, het jaar waarin de coronapandemie begon, verliep het leven van jongeren anders dan in voorgaande jaren. Omdat het door het thuisonderwijs moeilijker was om toetsen af te nemen, deden achtstegroepers geen eindtoets en was hun definitieve advies gemiddeld lager dan in de jaren daarvoor. Het aandeel zittenblijvers in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs was eveneens lager dan het jaar ervoor.

Bijna alle eindexamenkandidaten haalden hun diploma nadat er geen centraal schriftelijk eindexamen werd afgenomen. De examenresultaten werden daarom gebaseerd op de schoolexamens. Door de hoge slagingspercentages en doordat minder jongeren een tussenjaar namen, gingen meer jongeren studeren.

Minder gelukkig en minder alcohol

Hoewel jongvolwassenen in 2020 net als in eerdere jaren over het algemeen gelukkig en tevreden waren met hun leven, daalde dit percentage ten opzichte van 2019 wel iets. In 2020 zei 84 procent van de jongvolwassenen over het algemeen gelukkig te zijn en was 81 procent tevreden met hun leven. In 2019 was dit respectievelijk 88 procent en 86 procent.

Uit eerder CBS-onderzoek bleek dat vooral jongvolwassenen door de coronamaatregelen in de horeca minder alcohol dronken. Uit het jaarrapport blijkt dat dit met name geldt voor meisjes van 12 tot 18 jaar. Ook jonge mannen van 18 tot 25 jaar zijn in 2020 minder gaan drinken.

Het rapport laat eveneens zien dat voor het eerst sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 het aantal jongeren dat jeugdzorg ontving is gedaald: van 444 duizend in 2019 naar 429 duizend in 2020. Het aantal meldingen van kindermishandeling nam daarentegen wel toe.

Bron: CBS

Meer informatie

Bericht CBSJaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2021

Lees ook