Meer expertise vereist bij gastouderopvang

Minister Karien van Gennip (SZW) gaat hogere eisen stellen aan de pedagogische kwaliteit van de gastouderopvang. Ze wil bijvoorbeeld gastouders verplichten om zich te blijven bijscholen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van de gastouderopvang, aldus Van Gennip. Dat is ongewenst, omdat gastouders veel verantwoordelijkheid dragen en meestal in hun eentje werken. De minister wil onder meer de begeleiding door gastouderbureaus verbeteren en gastouders professionaliseren. Daarnaast spreekt ze met toezichthouder GGD GHOR NL en de VNG over de verbetering van het toezicht.

Pedagogische expertise

Pedagogische coaching wordt een verplicht onderdeel van de begeleiding door gastouderbureaus. Daarvoor moet het bureau beschikken over pedagogische expertise op hbo-niveau. Verder wil de minister de pedagogische basisdoelen van de kinderopvang vastleggen in de regels voor verantwoorde gastouderopvang. De bureaus moeten die doelen dan vastleggen in hun pedagogisch beleidsplan. De basisdoelen zijn kinderen emotionele veiligheid bieden, persoonlijke en sociale competenties bevorderen en normen en waarden overbrengen.

Interactievaardigheden

Ven Gennip wil ook de interactievaardigheden, de pedagogische basiskennis en de visie op de opvang van gastouders verbeteren. Naast pedagogiek als verplicht onderdeel van hun opleiding en regelmatige bijscholing wil Van Gennip dat gastouders in een werkplan vastleggen hoe ze het pedagogisch beleid van het gastouderbureau in praktijk brengen. In dat plan moet ook staan hoe ze de ontwikkeling van de kinderen volgen.

Voor een deel van de beoogde verbeteringen is een wijziging van de Wet kinderopvang nodig. Begin volgend jaar wil Van Gennip daarvoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen. Andere maatregelen vragen om een aanpassing in de regelgeving. De minister verwacht dat de maatregelen per 1 januari 2025 kunnen ingaan.

Het is goed dat de minister de kwaliteitseisen voor de gastouderopvang aanscherpt, want de verschillen in kwaliteit zijn te groot, zegt Josette Hoex van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Dat is onacceptabel als je bedenkt dat bijna honderdduizend kinderen in Nederland naar een gastouder gaan.'

Gastouders onmisbaar

'Gastouders zijn onmisbaar in Nederland, omdat ze maatwerk kunnen leveren', vervolgt Hoex. 'De gastouder biedt kinderen een pedagogisch stabiele omgeving met een kleine en vaste groep kinderen. Dat is fijn voor kinderen die niet gedijen in een grote, wisselende groep met wisselende begeleiding. Doordat ouders en gastouders individuele afspraken kunnen maken, is gastouderopvang vaak ook beschikbaar buiten kantoortijden. En gastouders kunnen beter inspringen op culturele verschillen. Ouders kunnen daardoor kiezen voor een gastouder die aansluit bij hun cultuur of religie.'

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Kamerbrief Verbetertraject gastouderopvang

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.