Meer alcohol en lachgas tijdens corona
Kwetsbare jongeren zijn tijdens corona meer alcohol gaan drinken en vaker lachgas en cannabis gaan gebruiken. Voor de meesten van hen was dit een manier om gevoelens van eenzaamheid, stress, angst en verdriet te verdoven. Dat blijkt uit de Antenne Regiomonitor 2020-2021.
In samenwerking met Verslavingskunde Nederland ondervraagden onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam 35 jongerenwerkers die werkten met 850 risicojongeren.
Uit het onderzoek blijkt dat de coronapandemie en de bijhorende maatregelen een grote invloed hadden op het middelengebruik van risicojongeren. Ze hadden daardoor last van verveling en ervaarden een gebrek aan structuur. Dit kwam bovenop dagelijkse problemen zoals ruzies thuis, weinig geld en een omgeving die de ontwikkeling remt.
Verleiding neemt toe
Om de verveling te verdrijven, ontmoetten groepen risicojongeren elkaar steeds vaker, op andere plekken en soms met grotere groepen dan normaal. De verleiding om dan te gaan drinken, blowen of andere drugs te nemen, nam daardoor toe.
Wat ook invloed had op problematischer middelengebruik was dat jongeren moeilijker bereikbaar waren voor professionals. Doordat contact vooral online plaatsvond, was er minder controle op hun ontwikkeling en hun doen en laten.
Het voorkomen van middelengebruik
'Uit onderzoek weten we dat een zinvolle vrijetijdsbesteding onder professionele begeleiding en in een veilige omgeving, beschermend werkt in het voorkomen van middelengebruik door jongeren', zegt Iryna Batyreva van het NJi. 'Het IJslands preventiemodel is daar een mooi voorbeeld van. Dat zet verschillende factoren in, zoals emotionele support van ouders en professioneel begeleide vrijetijdsactiviteiten. Meedoen aan sport, theater, muziek of iets voor een ander betekenen, kan voorkomen dat jongeren zich gaan vervelen en een uitweg zoeken in het experimenteren met verslavende middelen.'
'Sinds de introductie van het IJslandse preventiemodel is het middelengebruik onder IJslandse jeugd sterk gedaald en behoren zij nu tot de minst gebruikende jongeren in Europa. Deze aanpak werkt ook in Nederland, blijkt uit een leertraject uitgevoerd door het Trimbos-instituut en het NJi in samenwerking met verschillende gemeenten.'
Bron: Antenne
Meer informatie
Lees ook
-
Opgroeien in een kansrijke omgeving
Opgroeien in een kansrijke omgevingVoor wieProfessionalsBeleidsmakersIJsland heeft het aantal jonge gebruikers van drank, sigaretten en drugs teruggedrongen. Nederlandse gemeenten deden een pilot met dezelfde aanpak.
-
Gemeenten enthousiast over IJslands preventiemodel
Gemeenten enthousiast over IJslands preventiemodelProfessionalsBeleidsmakersHet Trimbos-instituut en het NJi ondersteunen 6 gemeenten bij de implementatie van het IJslandse preventiemodel.