Lockdown toont veerkracht én stress bij ouders
Gezinnen gingen veelal veerkrachtig om met de eerste lockdown in 2020. Toch zijn ouders ook hard geraakt, vooral tijdens de sluiting van de scholen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam onder 3.672 ouders met kinderen tussen 6 en 17 jaar.
Vooral ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd hadden meer last van depressie, angst en stress. Ook ervoeren ze vaker problemen in de relatie met hun kinderen.
Toen ouders steeds meer gewend raakten aan de lockdown en daarna de coronamaatregelen werden verlicht, nam hun mentale gezondheid geleidelijk toe. Ook hadden ze steeds meer vertrouwen in hun opvoedcapaciteiten.
Ouders ervoeren tijdens de schoolsluitingen geen verschillen in emotionele of gedragsproblemen bij hun kinderen. Sterker nog, zij rapporteerden dat deze problemen juist verminderden.
Verschillende rollen
'Dat ouders het zwaar hebben komt vooral door de verschillende rollen die ze aan moeten nemen', vertelt Marielle Balledux, adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'Tijdens een lockdown zijn ouders naast ouder en werknemer ook leraar. Wanneer spanningen, irritaties of stress hoog oplopen, moeten ze zich niet verplichten het programma volledig uit te voeren zoals gepland. Ze moeten juist zoeken naar een manier om weer ontspanning en plezier te ervaren. Zo leggen ze de lat niet te hoog, voor zichzelf én voor hun gezin.'
Balledux heeft nog een andere tip om het thuis leuk te houden. 'Doe het als ouder niet alleen. Zoek andere ouders, buren en leerkrachten op om even te sparren of om stoom af te blazen. Iedereen herkent elkaars situatie en praten helpt. Ook is het goed om leuke dingen met elkaar te blijven doen.'
Bron: Universiteit van Amsterdam