Lhbtq+-jongere ervaart vaak microagressie

Hoewel openlijk geweld tegen lhbtq+'ers in de afgelopen jaren is afgenomen, heeft 64 procent van hen wekelijks te maken met microagressie. Dat blijkt uit onderzoek van Wouter Kiekens, die op 19 september promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Voor zijn onderzoek liet Kiekens vijfhonderd jongeren van 16 tot 25 jaar een vragenlijst invullen. In totaal noemden de respondenten zestien verschillende soorten microagressie. De meest voorkomende vormen waren met minder respect behandeld worden en homo- en transfoob taalgebruik. Homoseksuele jongens maakten over het algemeen vaker microagressies mee dan lesbische meisjes en biseksuele jongeren.

Iets 'gay' noemen

Microagressies zijn opmerkingen of handelingen die gebaseerd zijn op negatieve stereotypes. Hoewel het kleine opmerkingen kunnen zijn, hebben ze veel impact op het welzijn van lhbtq+-jongeren, zeker als het dagelijks gebeurt. Als voorbeeld noemt Kiekens iets wat je stom vindt 'gay' noemen.

Wanneer lhbtq+-jongeren hun identiteit verhullen om microagressie te voorkomen en daardoor minder goed in hun vel zitten, heeft praten met familie en vrienden een positieve invloed op hen. Op school zijn Gender & Sexuality Alliances (GSA's) een beschermende factor. Deze GSA's zijn groepen leerlingen die zich sterk maken voor een schoolomgeving die veilig is voor iedereen.

Niet zichzelf mogen zijn

'Microagressie kan zorgen voor een onveilig gevoel onder lhbtq+-jongeren, waardoor ze minder de ruimte voelen om zichzelf te zijn,' zegt Yveline Nilsen van het NJi. 'Dat is zorgwekkend, omdat jongeren juist in deze leeftijdsfase hun identiteit ontwikkelen. Hun sociale omgeving wordt steeds belangrijker en ze ontdekken wat zij belangrijk vinden en wie ze zijn. Wanneer zij het gevoel krijgen dat ze niet mogen zijn wie ze zijn, kan dat van invloed zijn op hun welbevinden.'

'Positieve rolmodellen waarin ze zich herkennen, kunnen lhbtq+-jongeren een beter gevoel geven over zichzelf. Ook respect en steun van familie en vrienden is belangrijk voor hun eigenwaarde. Als je als jongere het gevoel hebt dat je mag zijn wie je bent, verliefd mag worden op wie je wilt en je mag kleden zoals je wilt, helpt dat om jezelf te durven zijn.'

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Bericht Rijksuniversiteit GroningenProefschrift Wouter KiekensGSA Netwerk

Lees ook