'Latere onderwijsselectie vergroot gelijke kansen'
Stel de selectie voor een specifieke onderwijsvorm uit tot na de eerste drie jaren van het voortgezet onderwijs. Zo'n brede brugperiode geeft leerlingen meer tijd om zich te ontwikkelen en vergroot daarmee hun onderwijskansen. Dat schrijft de Onderwijsraad in het advies Later selecteren, beter differentiëren.
Vroege onderwijsselectie funest
Volgens de Onderwijsraad is een vroege selectie funest voor de gelijke onderwijskansen van kinderen. Leerlingen met een verjaardag vroeg in het schooljaar of een minder gunstige sociaaleconomische achtergrond en laatbloeiers hebben een grotere kans om terecht te komen in een onderwijsvorm die niet past bij hun capaciteiten. Het is voor hen ook moeilijker om uiteindelijk toch op de juiste plek terecht te komen, omdat er steeds minder scholengemeenschappen zijn die alle schoolsoorten aanbieden. Bovendien zitten verschillende schoolsoorten vaak op gescheiden schoollocaties, waardoor leerlingen met verschillende achtergronden niet meer met elkaar in aanraking komen.
Verschillen tussen leerlingen
Naast later selecteren adviseert de Onderwijsraad ook om in het basis- en voortgezet onderwijs flexibeler onderwijs te gaan bieden dat recht doet aan de verschillen tussen leerlingen. Dat betekent dat leerlingen onderwijs kunnen volgen op verschillende niveaus in wisselende groepen, met de verdieping en extra begeleiding die zij nodig hebben.
Deze aanpassingen in het voortgezet onderwijs zullen veel vragen van leraren en schoolleiders. Volgens de Onderwijsraad moeten zij dan ook voldoende tijd, middelen en ruimte krijgen voor de voorbereiding en ontwikkeling hiervan.
Bron: Onderwijsraad