Kwetsbare kinderen hardst geraakt door coronacrisis
Kwetsbare kinderen en jongeren worden het hardst geraakt door de coronamaatregelen. Dat is een van de conclusies van de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact. De werkgroep, onder voorzitterschap van Femke Halsema, maakte de afgelopen weken een analyse van de sociale gevolgen van de coronacrisis.
De werkgroep sprak voor haar verslag onder meer met professionals uit vijf gemeenten. Ook verzamelde de Associatie van Wijkteams en Sociaal Werk Nederland aanvullende informatie in tientallen gemeenten.
De werkgroep heeft ernstige zorgen over kinderen in kwetsbare gezinnen en gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Bekend is dat de druk op de ouder-kindrelatie toeneemt naarmate deze gezinnen te maken krijgen met meer risicofactoren. Dat kan leiden tot serieuze opvoedproblemen en zelfs kindermishandeling. Om de kansen van kinderen in deze gezinnen te vergroten, is het volgens de werkgroep belangrijk dat sociale professionals en gemeenten de ouders weten te bereiken en te ondersteunen.
Bij kinderen tot 12 jaar maken de professionals zich vooral zorgen over kinderen met gedragsproblemen bij wie de druk op het gezin leidt tot verscherping van de problematiek.
Er zijn ook zorgen over jongeren in achterstandssituaties. Zij nemen nauwelijks deel aan online onderwijs. Door de geringe ondersteuning van hun ouders verdwijnen deze leerlingen voor de school vaak onder de radar. Daarnaast komen nogal wat jongeren in financiële problemen omdat hun bijbaantjes zijn weggevallen, maar hun vaste lasten doorlopen.
Naast financiële ondersteuning en gerichte hulpverlening is volgens de werkgroep het zoveel mogelijk herstellen van pedagogische krachten in de samenleving cruciaal om de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren aan te pakken.
'Denk mee over anderhalvemetersamenleving'
Daarnaast adviseert de werkgroep om kinderen en jongeren uit te nodigen mee te denken over de anderhalvemetersamenleving. Het is belangrijk hen niets op te leggen, maar juist de regie over hun eigen leven en een grotere stem bij de besluitvorming over hun toekomst te geven. Het nemen van hun eigen sociale verantwoordelijkheid kan het welbevinden en de gezondheid van kinderen en jongeren bevorderen, aldus de werkgroep.
'Het is fijn en noodzakelijk dat er eindelijk aandacht is voor kinderen en jongeren, en in het bijzonder voor de meest kwetsbaren onder hen', zegt directievoorzitter Ans van de Maat van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Zij dreigden de vergeten groep te worden in de coronacrisis. In afstemming en samenspraak met verschillende jongerengroeperingen stelt het NJi alles in het werk om kinderen en jongeren hun stem te laten horen op het Binnenhof, in het gemeentehuis en op school. Met de hashtag #ikpraatmee nodigen wij kinderen en jongeren uit om mee te praten.'
Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten; Nederlands Jeugdinstituut