Kindertelefoon viert 40-jarig bestaan

De Kindertelefoon vierde op 5 september haar 40-jarig bestaan. Dagelijks nemen ruim duizend kinderen en jongeren per telefoon of chat contact op met de vrijwilligers van De Kindertelefoon. Daarnaast heeft De Kindertelefoon een forum waar jongeren elkaar steun en advies geven.

De onderwerpen waarover kinderen en jongeren het meest bellen met De Kindertelefoon zijn pesten, seksualiteit en geweld. Chatcontacten gaan het vaakst over seksualiteit, emotionele problemen, en relaties en liefde.

Een eigen jongerenraad adviseert De Kindertelefoon over haar communicatiemiddelen en taalgebruik. Op advies van de jongerenraad staan er bijvoorbeeld profielen van vrijwilligers op de website, zodat kinderen en jongeren zien met wat voor mensen zij contact opnemen. Ook blijft De Kindertelefoon via de jongerenraad op de hoogte van wat er leeft onder jongeren.

'De Kindertelefoon is een prachtig, laagdrempelig instrument voor kinderen en jongeren om te praten over wat hen bezighoudt', zegt directievoorzitter Ans van de Maat van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Tegelijkertijd zijn de gesprekken met kinderen ook een bron van informatie. Het Nederlands Jeugdinstituut zoekt met De Kindertelefoon naar de verbinding tussen verschillende kennisbronnen: wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis. De Kindertelefoon vertegenwoordigt direct de stem van kinderen en jongeren en versterkt daarmee de ervaringskennis. Dat is een mooie aanvulling.'

Bron: De Kindertelefoon