Kinderen en jongeren laten zich horen
Jongeren zeggen dat ze écht wel begrijpen dat niet alle ideeën en oplossingen van jongeren uitgevoerd worden. Ze vinden het belangrijk dat volwassenen hen en hun mening serieus nemen. Dat blijkt uit de enquête die het NJi onder kinderen en jongeren uitzette via #ikpraatmee.
226 kinderen en jongeren vulden de #ikpraatmee-enquête in. Ongeveer 30 procent van hen was jonger dan 12 jaar, 32 procent was tussen 13 en 18 jaar en 38 procent was tussen 18 en 27 jaar.
Jongeren denken graag mee
Jongeren zien veel mogelijkheden als het gaat om meepraten en meebeslissen. Voor zichzelf zien ze daarin een rol bij onderwijs en sport. 'Meedenken en meebeslissen kan dicht bij huis. Op plekken die voor jongeren belangrijk zijn', aldus een jongere.
Willeke van Sleeuwen, projectleider ervaringskennis bij het NJi: 'Serieus genomen worden als gesprekspartner is een recht van kinderen en jongeren, en dat is het niet voor niets. Zij laten na de oproep van Mark Rutte zien dat ze goede en constructieve ideeën hebben. Dat blijkt ook uit de enquête.'
Jongeren worden hard geraakt
Het NJi vroeg jongeren ook naar hun zorgen tijdens de coronatijd. Jongeren tussen 13 en 18 jaar zijn meest bezorgd over hun sociale leven. Van Sleeuwen: 'Dat is ook logisch, want sociale contacten zijn een groot onderdeel van het leven van jongeren. Door de coronamaatregelen stonden die contacten behoorlijk onder druk. Dat is zorgelijk, want sociale contacten zijn essentieel voor een gezonde ontwikkeling. Daar moeten alle instanties die betrokken zijn bij jongeren de komende tijd aandacht aan besteden.'
Jongeren vanaf 18 jaar maken zich zorgen over hun werk en inkomen. Zo vertelt een aantal jongeren geen of minder werk te hebben vanwege de coronacrisis. Er zijn ook jongeren die melden dat ze tijdelijk geen stage kunnen lopen. Daarnaast laten jongeren die dit jaar afstuderen weten dat zij onzeker zijn of zij na de opleiding snel genoeg werk kunnen vinden of met een vervolgopleiding kunnen starten.
Kinderen zien ook positieve kanten
76 procent van de kinderen tot en met 12 jaar die de vragenlijst invulden, vond de afgelopen tijd soms ook positief. Het was bijvoorbeeld rustiger in de klas, en ze hadden meer tijd met hun ouders. Toch vonden de meeste kinderen − 94 procent − de afgelopen tijd ook niet leuk, bijvoorbeeld doordat ze opa en oma niet konden zien, het niet leuk vonden om afstand te houden of bang waren voor corona. 'Het is mooi dat kinderen kunnen formuleren wat zij leuk vonden aan de afgelopen periode. Het laat zien hoe veerkrachtig kinderen zijn', aldus Van Sleeuwen.
#ikpraatmee gaat verder
De resultaten van de enquête zijn verwerkt in een infographic. Van Sleeuwen: 'Veel gemeenten en instellingen als scholen en jeugdhulporganisaties vinden ook dat kinderen en jongeren moeten en mogen meepraten. Sommige weten alleen nog niet precies hoe ze dit willen organiseren. Het NJi gaat daar samen met kinderen, jongeren en jongerenorganisaties bij helpen. Iedereen die ideeën heeft over hoe we dat het beste kunnen doen − kinderen en jongeren, maar ook ouders en professionals – kan ons dat laten weten, via het mailadres ikpraatmee@nji.nl.'
Bron: Nederlands Jeugdinstituut
Pers
Ben je journalist? Dan kun je:
- je vraag stellen via pers@nji.nl
- bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
- bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)