Kinderen bezorgd over eigen schermgebruik

Kinderen en jongeren brengen meer tijd door achter hun beeldscherm dan ze zelf verantwoord vinden. Dit blijkt uit onderzoek van I&O Research onder 569 thuiswonende kinderen tussen 10 en 22 jaar en 1.145 ouders.

Kinderen en jongeren zeggen per dag gemiddeld 3.20 uur vrije tijd achter een scherm door te brengen. Het maken van huiswerk met een laptop of tablet is daarbij niet meegeteld. Zij vinden zelf 2.30 uur per dag schermtijd verantwoord. Met name jongeren van 18 en 19 jaar brengen, met 4.00 uur per dag, veel meer tijd achter een beeldscherm door dan de 2.30 uur die zij zelf verantwoord vinden.

Ouders vertellen dat zij kinderen veel vrijheid geven als het gaat om beeldschermgebruik. Kinderen mogen bijvoorbeeld gemiddeld vanaf 13 jaar zonder toezicht op internet.

Ook Peter Nikken, expert in mediaopvoeding, gelooft niet in het stellen van harde grenzen. 'Het gaat erom: wat doe je op die schermen?', zegt hij in de Volkskrant, opdrachtgever van het onderzoek. 'Toon als ouder interesse, ga niet met je vingertje wijzen. Dat is het belangrijkste. Vraag gewoon eens: wat vind je zo leuk aan die nieuwe app? Zo houd je contact.' Nikken is bijzonder hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en medewerker van het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: De Volkskrant