Kamer wil basisscholen eerder open dan 18 januari

Verschillende politieke partijen in de Tweede Kamer roepen het kabinet op om basisscholen niet te sluiten of ze eerder te openen dan 18 januari. Premier Mark Rutte is bereid om nog eens naar de openingsdatum van basisscholen te kijken als na de jaarwisseling de besmettingscijfers dalen, maar doet geen toezeggingen.

Om de verspreiding van het coronavirus beter onder controle te krijgen, besloot de regering op 14 december tot een lockdown van vijf weken, inclusief het sluiten van scholen. Jesse Klaver van GroenLinks wil dat het kabinet terugkomt op zijn besluit, omdat het aantal besmettingen in het basisonderwijs beperkt is. Ook Lodewijk Asscher van de PvdA roept het kabinet op het basisonderwijs weer te openen. Rob Jetten van D66 wil dat het kabinet begin januari bekijkt of het basisonderwijs op 11 januari weer open kan.

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft er begrip voor dat er strengere maatregelen genomen moeten worden, maar maakt zich zorgen over de ingrijpende gevolgen voor jongeren en kinderen. 'Online onderwijs pakt niet voor iedereen goed uit en kan kansenongelijkheid en eenzaamheid vergroten', zegt directievoorzitter Ans van de Maat. 'Het is daarom belangrijk om oog te houden voor kinderen en jongeren die het moeilijk hebben. Hier ligt een verantwoordelijkheid voor ons allemaal: zorg ervoor dat alle kinderen en jongeren hun sociale contacten behouden, kunnen blijven leren en iemand hebben om mee te praten.'

Bron: NOS; NU.nl; Nederlands Jeugdinstituut