Jongerenwerkers: 'Voorkom wapenbezit bij jongeren'

Jongerenwerkers willen met ministers Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Sander Dekker voor Rechtsbescherming in gesprek over het wapenbezit en de angstcultuur onder jongeren. De aanleiding is het nieuwe actieplan Wapens en Jongeren van het kabinet.

Onderdeel van het actieplan Wapens en Jongeren is de komst van een wet die de verkoop van messen aan minderjarigen verbiedt. Jongerenwerkers en Sociaal Werk Nederland willen met de ministers en de politiek praten over het voorkomen van wapenbezit onder jongeren. Deze preventieve kant ontbreekt volgens hen nog in het actieplan.

De jongerenwerkers en Sociaal Werk Nederland willen ook de angstcultuur onder jongeren bespreken. Veel jongeren lopen met een mes op zak omdat zij bang zijn om slachtoffer te worden van geweld. Sociale media en videoclips zouden deze angstcultuur versterken.

Een positief opvoedklimaat met in elke buurt kinder- en jongerenwerk en een goede samenwerking tussen ouders, scholen, jeugdagenten, sociaal werk en jongerenwerkers zou wapenbezit en een angstcultuur moeten voorkomen, aldus de jongerenwerkers en Sociaal Werk Nederland.

Bron: Sociaal Werk Nederland