Jongeren: Kom met aanpak tegen pesten

Kom met een structurele aanpak tegen pesten, zorg voor meer en betaalbare huizen en maak een eind aan de vicieuze cirkel van armoede. Dat staat in het UNICEF-jongerenadvies dat op Jongeren Prinsjesdag is overhandigd aan staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport.

Voor het advies vroeg UNICEF bijna 1.100 jongeren onder de 18 jaar wat de belangrijkste thema's zijn die het kabinet moet aanpakken. Uit die reacties kwam een top drie naar voren: pesten, het huizentekort en armoede.

Pesten

Jongeren vinden het belangrijk dat ze meer handvatten krijgen om pesten te voorkomen en te stoppen. Bijvoorbeeld door op school van pesten een doorlopend onderwerp van gesprek te maken en niet alleen tijdens speciale weken of campagnes. Daarnaast kunnen scholen het makkelijker maken om pesten anoniem te melden. Dat kan een veilige manier zijn om pesten te melden zonder bang te hoeven zijn voor negatieve gevolgen. De jongeren willen ook dat leraren, ouders en andere verzorgers meer leren over pesten. Zodat ze het beter herkennen, op tijd ingrijpen en op een goede manier steun kunnen geven.

Huizentekort

Als er van jongeren verwacht wordt dat ze hun zelfstandigheid ontwikkelen en volwassen worden, moeten zij de mogelijkheid krijgen om op zichzelf wonen. Maar dit kan niet door het huizentekort. Daarom moeten de huurprijzen voor kamers omlaag, aldus de jongeren. Of er moet financiële steun komen voor jongeren zodat zij de huur kunnen betalen. Het zou ook schelen als starters hulp krijgen om door te stromen naar huurwoningen en koophuizen, zodat zij ruimte vrijmaken voor jongeren.

Armoede

Wanneer je als kind opgroeit in armoede, heb je een valse start, aldus de ondervraagde jongeren. Daarom vinden ze het belangrijk dat sociale en sportieve activiteiten toegankelijk zijn voor ieder kind. Ook vinden ze het invoeren van een basisinkomen of startbudget voor jongvolwassenen die dat nodig hebben een goed idee. Daarnaast vinden de jongeren het belangrijk dat ze al op jonge leeftijd leren om te gaan met geld. Daarom pleiten ze ervoor financiële educatie een vast onderdeel op school te maken. Bijvoorbeeld met lessen over budgettering, sparen, investeren en het begrijpen van schulden.

Meer informatie

Bericht UNICEF NederlandHet UNICEF-jongerenadvies

Lees ook

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.