Jongere krijgt vaker antidepressiva van huisarts
Huisartsen schreven tijdens de tweede lockdown vaker medicatie tegen depressie voor aan jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Wekelijks kregen gemiddeld 218 per 100.000 jongeren tijdens de tweede lockdown een antidepressivum van hun huisarts. In 2019 was dat nog 202 per 100.000; de toename is 7,9 procent. Onder de hele Nederlandse bevolking nam het gebruik van antidepressiva met 2,5 procent toe.
De cijfers bevestigen volgens het Nivel wat ook bleek uit eerder onderzoek: jongeren lijden het meest onder de coronamaatregelen. Zelf signaleerde het Nivel dat 20- tot 24-jarigen meer last hadden van angst en depressieve klachten. Het CBS meldde begin september dat 18- tot 25-jarigen in de eerste helft van 2021 het vaakst psychisch ongezond waren.
Extra kwetsbaar
Waarschijnlijk is het leven van jongeren meer beïnvloed door de coronamaatregelen en zijn zij extra kwetsbaar voor de gevolgen ervan, aldus het Nivel. Het sociale isolement lijkt hen het hardst te treffen. Ook staan de coronamaatregelen hun normale ontwikkeling in de weg. Het is bijvoorbeeld moeilijker een opleiding te voltooien.
Het Nivel verwacht dat de gevolgen van corona nog lang merkbaar blijven voor deze groep en veel aanpassingsvermogen vergen. Daarom pleit het onderzoeksinstituut ervoor om oog te houden voor de psychische gezondheid van jongeren.
Omgaan met onzekerheden
Bij dat laatste sluit Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut zich aan. 'Juist nu we leren leven met de onzekerheden rond corona is het belangrijk dat we jongeren ondersteunen om met die onzekerheden om te gaan. Het kan dan helpen om thuis of op school niet alleen te kijken naar bijvoorbeeld leerachterstanden, maar tijd te maken voor een gesprek. Hoe gaat het nu? Wat was het afgelopen jaar vervelend en wat was juist fijn? Waar lopen ze tegenaan en hoe kunnen ze elkaar helpen?'
Kinderen die professionele hulp nodig hebben, moeten die vanzelfsprekend krijgen, vindt Kraak. 'Tegelijkertijd kun je als volwassene helpen om kleine zorgen niet onnodig groot te laten worden. Het is normaal dat jongeren met vragen en twijfels zitten. Je helpt jongeren door te vertellen hoe jij omgaat met twijfels en onzekerheden. Laat zien hoe jij belangrijke keuzes maakt, bijvoorbeeld als het gaat om vaccinatie of sociale contacten. Toon respect voor ieders afweging en vertel hoe jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw keuzes. De huidige situatie ís onzeker; daarmee leren omgaan is onderdeel van de ontwikkeling van jongeren richting volwassenheid.'
Bron: Nivel
Lees ook
-
Naar gezamenlijke veerkracht en kansen voor iedereen
Naar gezamenlijke veerkracht en kansen voor iedereenProfessionalsBeleidsmakersDeze publicatie pleit voor tegengaan van prestatiedruk en geloof in maakbaarheid, voor het mentaal welbevinden van de jeugd tijdens en na de coronapandemie.
-
Corona treft vooral jongvolwassene mentaal
Corona treft vooral jongvolwassene mentaalProfessionalsBeleidsmakersDe coronacrisis heeft de meeste invloed gehad op de mentale gezondheid van jongvolwassenen.