Jongere kampt met slaaptekort door schermgebruik

Jongeren die dagelijks voor het slapen een scherm gebruiken, hebben meer slaapklachten, zoals later in slaap vallen, korter slapen en 's nachts wakker worden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, Amsterdam UMC, het Nederlands Herseninstituut en Lifelines.

De klachten verminderen wanneer jongeren een week lang geen laptop of mobiele telefoon gebruiken. Ook helpt het dragen van een oranje bril om blauwe licht tegen te houden, een belangrijke veroorzaker van slaapklachten. Het RIVM noemt naast het blauwe licht ook de cognitieve belasting van het gebruik als mogelijke oorzaak van slaapproblemen. Verder kan het meespelen dat jongeren later gaan slapen door de schermactiviteiten. Het onderzoek bevestigt resultaten uit eerder onderzoek onder volwassenen.

Het RIVM vindt het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van het gebruik van computer, smartphone of tablet in het uur voor het slapen gaan. Zo leidt structureel slaaptekort tot een slechter concentratievermogen en minder goed presteren. Ook kan het leiden tot gezondheidsproblemen.