'Jeugdparticipatie nog onvoldoende'

Nederland maakt nog te weinig werk van kinder- en jongerenparticipatie. Dat stelt Marc Dullaert, voorzitter van het Kinderrechtencollectief, naar aanleiding van de online monitor Kinderrechten in Beweging.

Volgens Dullaert maakt het recht op participatie in Nederland nog nauwelijks deel uit van beleid en praktijk. Dit recht is zelfs niet wettelijk verankerd, terwijl het VN-Kinderrechtenverdrag dat wel vereist. Dullaert pleit voor een wettelijke verplichting om kinderen te betrekken bij de totstandkoming van beleid dat hen aangaat.

In de monitor Kinderrechten in Beweging adviseert het Kinderrechtencollectief om de deelname van alle kinderen te blijven bevorderen, inclusief kinderen in achtergestelde omstandigheden. Of dit nu is in de gemeenschap, op scholen of bij beleidsontwikkeling op gemeenteniveau en nationaal niveau. Als voorbeeld noemt het Kinderrechtencollectief het ontwikkelen van materialen zoals vragenlijsten om kinderen te raadplegen over beleid. Ook het consistent opnemen van uitkomsten van kinderraden in de besluitvorming is van belang.

Invloed op de toekomst

Nikki Udo van het NJi is het eens met Dullaert dat kinderen- en jongerenparticipatie moet verbeteren. 'Kinderen en jongeren zijn nú volwaardige burgers, net als volwassenen. Veel maatschappelijke kwesties zijn van invloed op hun heden en hun toekomst, zoals de woningcrisis, klimaatverandering, kansenongelijkheid en armoede. Beslissingen die volwassenen nu nemen, hebben veel invloed op de toekomst van de jeugd. Het is dus niet meer dan logisch dat kinderen en jongeren structureel inspraak en invloed hebben bij deze besluitvorming.'

Eén enthousiaste beleidsmedewerker

Udo merkt in de praktijk op dat het structureel invoeren van jeugdparticipatie in organisaties vaak nog moeilijk verloopt. 'Jeugdparticipatie blijft vaak steken bij één enthousiaste beleidsmedewerker die de meerwaarde ziet en zich er hard voor maakt. Een manier om dit verbeteren is om jeugdparticipatie wettelijk te verankeren. Zo voelen beleidsmakers meer urgentie om vervolgstappen te nemen. Niet alleen om input van kinderen en jongeren te verzamelen, maar ook om de verantwoordelijkheid te nemen goed naar hen te luisteren en een gepast vervolg te geven aan hun input. Maar vooral moeten beleidsmakers ervaren dat jeugdparticipatie beleid écht beter, duurzamer en toekomstbestendiger maakt.'

Bron: Het Kinderrechtencollectief 

Meer informatie

Bericht KinderrechtencollectiefOnline monitor Kinderrechten in Beweging

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.