Jeugdhulpgebruik blijft stijgen
Het jeugdhulpgebruik is gestegen in 2023. 465 duizend kinderen en jongeren tot 23 jaar kregen jeugdhulp; 5 duizend meer dan in 2022. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut noemt de stijging zorgelijk.
Van alle kinderen en jongeren tot 23 jaar kreeg 10,4 procent jeugdhulp in 2023. Bij 0- tot 18-jarigen was dat 13,5 procent. Jongens krijgen vaker jeugdhulp dan meiden, laat het CBS zien. Jongens van 8 tot 12 jaar kregen in 2023 het vaakst jeugdhulp zonder verblijf: 22 procent. De grootste stijging was vorig jaar te zien bij meiden van 12 tot 18 jaar. Bij hen kreeg 18 procent jeugdhulp zonder verblijf.
Zorgelijke trend
'We zien al jaren een stijgende lijn in het jeugdhulpgebruik', zegt Agnes Derksen. 'Deze trend lijkt zich nu voort te zetten. Dat is zorgelijk. Maar het is goed dat we nu door deze cijfers steeds beter zien waar het knelt. Hoe komt het dat vooral jongens tussen 8 en 12 jaar en meiden van 12 tot 18 jaar bij de jeugdzorg terechtkomen? En wat kunnen we anders doen om hen te helpen? In plaats van individuele zorg voor jongens met lastig gedrag in te zetten kunnen we bijvoorbeeld kijken wat leerkrachten in het onderwijs nodig hebben om met deze problemen om te gaan. En mogelijk zijn veel meiden beter geholpen met een collectief aanbod dat hen in contact brengt met leeftijdgenoten. We moeten anders gaan kijken naar problemen en naar andere oplossingen zoeken.'
Minder uithuisplaatsingen
De groei van het gebruik betreft voornamelijk jeugdhulp zonder verblijf, blijkt uit de CBS-cijfers. De meeste andere vormen van jeugdhulp namen juist af. Vergeleken met 2021 daalde jeugdhulp met verblijf 5 procent, ondertoezichtstelling 15 procent en voogdij 10 procent.
'Het is positief dat het aantal uithuisplaatsingen terugloopt', zegt Derksen. 'En dat het steeds beter lijkt te lukken om kinderen thuis te laten opgroeien, ook als het niet goed gaat in het gezin. We moeten de cijfers blijven volgen om te zien of die vermindering van het aantal uithuisplaatsingen inderdaad een trend is.'
Meer informatie
Bericht Centraal Bureau voor de StatistiekRapportage Jeugdhulp 2023Rapportage Jeugdbescherming en jeugdreclassering 2023
Lees ook
-
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kan ik als professional doen?
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kan ik als professional doen?Voor wieProfessionalsHier lees je wat jongeren nodig hebben en hoe jij als professional bij kunt dragen aan oplossingen.
-
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kun je als gemeente doen?
Groeiend jeugdzorggebruik: wat kun je als gemeente doen?Voor wieBeleidsmakersSteeds meer kinderen en jongeren geven aan dat ze zich gestrest, angstig, somber of eenzaam voelen. Wat kan de gemeente doen?
-
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruik
Andere kijk op groeiend jeugdzorggebruikIn dit essay analyseert het NJi de groei van het jeugdzorggebruik en pleit het voor verbetering van de omgeving waarin de jeugd opgroeit.
-
Cijfers over jeugdzorg
Cijfers over jeugdzorgVoor wieProfessionalsBeleidsmakersJeugdzorg is de verzamelnaam voor drie typen hulp, namelijk jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Lees meer over het gebruik van de jeugdzorg.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.