Inspecties: Ontwikkeling asielkind in gevaar

De opvang van asielkinderen voldoet nog steeds niet aan de minimale kwaliteitsnormen en brengt hun veiligheid en ontwikkeling in gevaar. Dit vraagt om direct ingrijpen en het stellen van heldere kwaliteitseisen. Dat schrijven vier inspecties in een brandbrief aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van den Burg.

Dit is de eerste keer dat de Inspectie Justitie en Veiligheid, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Inspectie van het Onderwijs en de Nederlandse Arbeidsinspectie zich gezamenlijk uitspreken over de situatie van asielkinderen. In het afgelopen jaar trokken individuele inspecties wel al aan de bel.

Vanwege een tekort aan opvangplaatsen in asielzoekerscentra blijven kinderen veel langer in de crisisnoodopvang of noodopvang dan de bedoeling is. Daar hebben ze geen privacy, kunnen ze vaak niet naar school en is er onvoldoende zicht op hun gezondheidssituatie. Ook is er geen passende dagbesteding en hebben de lange wachttijden in de asielprocedure effect op de sfeer en veiligheid. Dit alles geeft risico's voor de fysieke en mentale veiligheid van de asielkinderen.

Kwaliteitsstandaarden zijn voor de duur van de crisis in de asielopvang tijdelijk losgelaten, maar 'tijdelijk' duurt al bijna een jaar. De inspecties vinden het niet verantwoord om kinderen voor lange termijn bloot te stellen aan deze ondermaatse kwaliteitsstandaarden. Daarom vragen ze de staatssecretaris om zo snel mogelijk zekerheid te bieden waar de kwaliteit van de opvang aan moet voldoen in tijden van crisis. Daarbij moet helder zijn hoe kinderen in beeld blijven, hoe hun veiligheid wordt gegarandeerd en hoe zo goed mogelijk wordt gewerkt aan hun scholing en ontwikkelkansen. 

Bron: Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Meer informatie

Brandbrief inspecties