'Hanteer vijf principes bij begeleiding kinderen'

Hanteer als opvoeder en professional dezelfde vijf principes om kinderen tijdens de coronacrisis een gezonde ontwikkeling te blijven bieden, ook nu er meer ruimte komt voor contact. Dat staat in een oproep van de partners in het actieprogramma Zorg voor de Jeugd.

De coronacrisis kan een grote impact hebben op kinderen, waardoor ze wellicht een andere hulpbehoefte hebben. De partners in Zorg voor de Jeugd stelden vijf principes op om ervoor te zorgen dat iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en begeleiding van kinderen op één lijn zit.

Een van de principes is om kinderen de tijd te geven om terug te veren. Verwacht niet van hen dat ze zich precies zo gedragen als altijd. Daarnaast roepen de partners op om allereerst goed te luisteren naar wat het kind of de opvoeder wil. Zo hoeven kleine vragen niet groot te worden.

Ook moeten opvoeders, docenten en andere professionals concrete steun krijgen. Bijvoorbeeld voorlichting over hoe ze kinderen en leerlingen kunnen helpen, maar ook hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen.

Een ander principe is om kinderen geen nieuw label te geven. Als zij in de komende tijd bijvoorbeeld extra kwetsbaar zijn, moet dit niet gezien worden als een eigenschap van het kind maar als een tijdelijk effect van de coronacrisis.

Tot slot roepen de partners in Zorg voor de Jeugd op om te vertrouwen op al bestaande relaties, zoals de medewerkers van de kinderopvang of een hulpverlener. Dat voorkomt dat er extra hulpstructuren en voorzieningen ontstaan.

De partners in Zorg voor de Jeugd zijn onder andere het ministerie van VWS, de VNG, Jeugdstem, beroeps-, branche- en cliëntenorganisaties, de Associatie Wijkteams, de Kindertelefoon en het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: Zorg voor de Jeugd