Grapperhaus: Geen onderzoekscommissie IS-kinderen

Er komt geen onafhankelijke commissie om te onderzoeken wat er moet gebeuren met kinderen van Nederlandse IS-strijders in Syrische kampen. Dat heeft minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt naar aanleiding van een verzoek van de Kinderombudsman.

Volgens de Kinderombudsman verblijven er ruim tweehonderd minderjarigen met een band met Nederland in kampen in het noorden van Syrië. Zij worden nu behandeld als een politiek probleem, maar Nederland heeft een zorgplicht voor deze kinderen, stelt Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij pleit voor een onderzoekscommissie die de belangen van de kinderen individueel afweegt tegen de belangen van de samenleving. Niets doen voor deze kinderen is volgens haar onaanvaardbaar en in strijd met de rechten van het kind. Tweede Kamerleden van GroenLinks en de PvdA hebben een motie ingediend die het pleidooi van de Kinderombudsman ondersteunt.

Grapperhaus noemt het voorstel van de Kinderombudsman 'niet realistisch'. Een onderzoekscommissie kan volgens hem alleen ter plekke tot een goede afweging komen, maar daarvoor is het noorden van Syrië te gevaarlijk. Bovendien gaat het terughalen van kinderen onlosmakelijk gepaard met het terughalen van hun ouders en dat is een risico voor de nationale veiligheid, aldus Grapperhaus.

Bron: Nu.nl; NOS Nieuwsuur